Sporthuis Bunnik, de wethouder Sport en vertegenwoordigers van sportverenigingen toosten op Sportpark Tolhuislaan. (Archief)
Sporthuis Bunnik, de wethouder Sport en vertegenwoordigers van sportverenigingen toosten op Sportpark Tolhuislaan. (Archief) Richard Thoolen

Toch niet bezuinigd

20 februari 2018 om 19:14 lokaal

P21 en De Liberalen schreven vier jaar geleden in het coalitieakkoord dat ze wilden bezuinigen op de financiële ondersteuning van de sport. ,,Er zal in overleg met de sportverenigingen onderzocht worden of met een eenmalige gezamenlijke investering in de aanleg van kunstgrasvelden per saldo een structurele bezuiniging op het sportonderhoud kan worden gerealiseerd."

Net als de landelijke trend, zijn steeds minder mensen lid van een sportvereniging en wordt er meer individueel gesport. Het geformuleerde beleid houdt rekening met deze trend en helpt/dwingt sportverenigingen om op eigen benen te gaan staan.

In die vier jaar tijd trok de economie flink aan en de financiën kwamen weer op orde. De bezuinigingen op de sport werden niet uitgevoerd. Een woordvoerder van de gemeente Bunnik: ,,Het budget voor sportsubsidies voor verenigingen, op basis van het aantal gecertificeerde trainers, is afgelopen jaren gelijk gebleven."

BEHEER OVERDRAGEN Wel werd er flink geïnvesteerd in de sportcomplexen. Er werd kunstgras aangelegd, veel onderhoud gepleegd en er werden subsidies verleend voor zonnepanelen en led-verlichting. Daarmee werd ook een slag geslagen naar de toekomst, door beheer en onderhoud aan de verenigingen over te dragen. Dit levert de gemeente op termijn wel een structurele bezuiniging.
De woordvoerder: ,,Wat betreft het realiseren van kunstgras is de afspraak dat de gemeente een financiële bijdrage verleent voor de aanleg van het kunstgrasveld, in ruil voor het overnemen van beheer en onderhoud door de vereniging. Dit betreft de verenigingen Midlandia en Bunnik 73. Met SV Odijk zijn we momenteel in gesprek."

Ruud Rademaker (voorzitter Midlandia): ,,Alhoewel het allemaal heel lang duurde en veel overleg nodig was, ben ik blij met de opknapbeurt van sportpark Tolhuislaan. Ik hoop wel dat er de komende jaren voldoende budget is om het onderhoud van de groenstroken op het sportcomplex te verbeteren."

Vincent de Wit (voorzitter SV Odijk Voetbal): ,,We zijn in de afrondende fase van besprekingen met de gemeente en verwachten in het najaar te kunnen beschikken over een kunstgrasveld."

Ook hockey kreeg een duidelijke positie in de gemeente, dankzij de inzet van vele vrijwilligers en belangrijke bijdragen van de gemeente, onder andere voor een modern waterveld.

BUURTSPORTCOACHES Daar bovenop werd in 2018 nog besloten tot een investering voor Bunnik Beweegt, om zo de buurtsportcoaches effectiever in te kunnen zetten.

In de eerste jaren moesten verenigingen zelf bijdragen aan de inzet van een buurtsportcoach. De verenigingen die die inzet het best konden gebruiken, konden dat financieel vaak niet opbrengen. De raad besloot een aantal maanden geleden dat die bijdrage van tafel moest. Daardoor kunnen nu alle verenigingen de buurtsportcoach inzetten.

Anne Gerdien Prins (VC Krommerijn): ,,Fijn dat de buurtsportcoaches ons helpen met de organisatie van het oliebollen- en het beachvolleybaltoernooi."

SPORTHUIS Sinds tien jaar is het onderhoud en beheer van sportvelden en -hallen uitbesteed aan Sporthuis Bunnik. Toen de buurtsportcoaches in beeld kwamen, bood het Sporthuis zich aan als hun uitvalsbasis en administratiekantoor.

Arnold Wagemakers, directeur van het Sporthuis: ,,Wij zijn er bovenop gesprongen toen ze kwamen. We zijn ook sponsor. Ik ben erg blij met wat ze doen en voor elkaar krijgen. Ze zorgen voor betere bezetting van de zalen. We hopen dat ze ook meer gaan doen in Bunnik en Werkhoven, nu ze meer ruimte hebben gekregen van de raad."

Terugblik: Dit artikel is onderdeel van een serie terugblikken op de afgelopen raadsperiode in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie