Het diamanten echtpaar Anie en Jan Muis met burgemeester Van Bennekom in de zonnige achtertuin
Het diamanten echtpaar Anie en Jan Muis met burgemeester Van Bennekom in de zonnige achtertuin Margriet Hunse

Diamanten paar Muis-Rietveld zag Odijk groeien

23 september 2019 om 12:53 Overig

ODIJK Op 16 september 1959 traden in Utrecht Jan Muis en Annie Rietveld in het huwelijk. Zestig jaar later staat de woonkamer van het diamanten bruidspaar vol bloemen en kaarten. ,,Het is ongelooflijk hoeveel bloemen en kaarten we hebben gekregen, zelfs vandaag nog werden er bloemen bezorgd," zegt Annie Muis. ,,Zestig jaar huwelijk is dan ook een mooie verbondenheid," vindt burgemeester Ruud van Bennekom, die het paar komt feliciteren.

Door Margriet Hunse

UTRECHT Annie Rietveld groeide op in Lombok, Jan in Wijk C. Als kind maakten ze moeilijke oorlogsjaren mee. In het gezin van melkhandel Muis was meestal wel genoeg te eten, maar Annie werd als 10-jarige samen met haar broer naar Drenthe gestuurd. ,,Ouders van toen moeten toch veel zorgen hebben gehad," denkt ze nu. In 1955 leerden Annie en jan elkaar kennen. Jan was lid van een jongelingsvereniging. De leden studeerden elk jaar een spektakel in, en dat jaar gebeurde dat in de werkplaats van Annies vader. Jan had daarbij meer aandacht voor de dochter des huizes die de koffie kwam brengen dan voor de tekst die hij moest instuderen. Allebei reisden ze met de trein naar hun werk, ze ontmoetten elkaar dagelijks op het station in Utrecht. Jan werkte voor een bouwonderneming, en Annie voor een textielzaak. Regelmatig moest ze zware koffers met textiel meesjouwen naar haar werk in Arnhem, en Jan kon zich daar behoorlijk druk over maken.

GEMEENTEPOLITIEK Na vier jaar verkering kreeg het stel de kans een nieuwbouwwoning aan de Boomgaardweg in Odijk te kopen. Toen kon er eindelijk getrouwd worden. Annie stopte met werken, dat was toen vanzelfsprekend. Jan groeide door van timmerman naar expert op het efficiëntie op de bouwplaats en maakte de introductie van de torenkraan van dichtbij mee. Odijk veranderde ingrijpend in de voorbije 60 jaar, en Annie en Jan deden volop mee aan de ontwikkeling van het dorp en dorpsgemeenschap. Beiden deden vrijwilligerswerk. De activiteiten van Jan sprongen daarbij het meest in het oog. Hij zat in de (toen nog) Odijkse gemeenteraad voor de Protestantse partij en later het CDA. ,,De raadsvergaderingen waren in de opkamer van wat nu het Wapen van Odijk is. Voor de raadsvergaderingen werd er een kleed over de biljarttafel gelegd. Nadat het de minister ter ore was gekomen dat de cafébezoekers zich bemoeiden met de inhoud van het debat, werd er een scheidingswand tussen café en raadszaal geplaats. In die tijd was het belangrijkste thema de groei van Odijk. ,,We hadden toen 800 inwoners. Als Odijk zelfstandig wilde blijven als gemeente, zou het dorp moeten groeien. De groei is gekomen, maar Odijk is in 1964 opgegaan in de gemeente Bunnik. Jan Muis werd wethouder, locoburgemeester en ook waarnemend burgemeester. Even overwoog hij een verder carrière in de politiek. Toen hij directeur werd van een Utrechtse woningbouwcorporatie vond hij echter dat hij afstand moest nemen van de politiek.

DANKBAAR Van de zestig jaar in Odijk woonde het echtpaar 27 jaar in De Hoeve aan de Zeisterweg, vlakbij het Witte kerkje waar het echtpaar ook al die tijd nauw bij betrokken is. Nu woont daar hun oudste zoon met zijn gezin. Het gezin maakte een moeilijke periode door toen zoon Hans op 9-jarige leeftijd verongelukte. ,,Dat komt steeds weer terug, vooral op speciale dagen zoals op ons feest van zaterdag," zegt Annie. Het doet haar en haar man goed om te horen dat mensen nog steeds aan Hans denken. ,,Onze twee andere zoons zeggen ook altijd dat hij er voor hen bij hoort." Maar verder hebben ze vooral veel om dankbaar voor te zijn, vinden ze allebei. Daarom werd het 60-jarige huwelijk met de familie gevierd in kasteel Sterkenburg. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie