Fort bij Rijnauwen, machtig bolwerk
Fort bij Rijnauwen, machtig bolwerk Hans Nap

Bunnik: centrum van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op ontdekking in dit voormalige militaire gebied dat zich vaak tot prachtige natuur he

23 september 2019 om 12:11 Historie Deel je nieuws

Bunnik en omgeving behoort tot het gebied van de voormalige Nieuwe Hollandse Waterlinie, mogelijk binnen niet al te lange tijd op de lijst van de UNESCO als Werelderfgoed. Rondom Bunnik zijn van die linie nog tal van overblijfselen terug te vinden: soms zichtbaar, soms bijna onzichtbaar, in de vorm van forten, wegversperringen, limietpalen, een tankgracht en houten huizen. Maar wat weten we eigenlijk van die ooit zo machtige en duurste verdedigingslinie die ons land gekend heeft? Een landsverdediging die meer gekost heeft dan ons hele Deltaplan? Om meer te weten te komen kan natuurlijk het Waterlinie Museum op Fort bij Vechten bezocht worden, of één van de forten zelf. Maar voor een allereerste kennismaking worden er binnenkort twee lezingen gehouden over de Nieuwe Hollandse Waterlinie met Fort bij Rijnauwen in het bijzonder. Dat gebeurt op vrijdag 27 september om 19.30 uur en op donderdag 3 oktober om 14.00 uur in de Oude Dorpskerk in Bunnik. In het kader van het Goede Doelen Weekend van de PG Bunnik. Een actie waarbij de leden van de Protestantse Gemeente Bunnik hun kennis en kunde willen inzetten voor goede doelen. Zo houdt Hans Nap twee maal een lezing van ruim een uur over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Waar liep die linie precies? Hoe zag die eruit? Heeft die eigenlijk ooit wel dienst gedaan? Wat is er van geworden? Heeft de linie nog toekomst en zo ja welke toekomst? Kortom vragen genoeg waarop u in bovengenoemde lezing een antwoord krijgt. De toegang tot de lezing bedraagt €5,00 p.p.

De Goede Doelen die hiermee gesteund worden zijn Voedselbank Kromme Rijn en Compassion, een stichting voor onderwijs aan kinderen in ontwikkelingslanden.

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie