Het gezelschap in de stal van de Blaarkoeien, die momenteel in de wei te vinden zijn
Het gezelschap in de stal van de Blaarkoeien, die momenteel in de wei te vinden zijn Kuun Jenniskens

Commissaris van de Koning Hans Oosters was vanmiddag bij Nieuw Slagmaat

12 september 2019 om 17:51 Politiek

BUNNIK De commissaris van de Koning Hans Oosters was vanmiddag op bezoek bij Djuke van der Maat en Henk Smith van boerderij Nieuw Slagmaat. Het Bunniks college, bestaande uit burgemeester Ruud van Bennekom, Ali Dekker en Erika Spil, vergezelden hem daarbij. 

door Kuun Jenniskens

Voorafgaand aan het bezoek aan de boerderij was er een vertrouwelijk gesprek van het college met Hans Oosters op het gemeentehuis. Op fort Vechten volgde later op de middag een rondetafelgesprek waar ook raads-en statenleden en maatschappelijk partners bij aan tafel schoven. Dit gesprek ging over de verbinding tussen stad en platteland, maar daar mocht de pers niet bij aanwezig zijn.

Djuke van der Maat is de 4e generatie die boert vanaf deze boerderij. Het is een gemengd bedrijf met 20 Blaarkop koeien, en kippen van het ras Groningse meeuwen - beiden meegekomen met echtgenoot Henk Smith, die een boerderij in Groningen heeft.

Aan fruit zijn er de voor deze streek gebruikelijk appels en peren (5 hectare). Maar op een Nuffield studiereis in Nieuw Zeeland kwam Djuke op het idee om ook kiwi’s te gaan telen. Dat loopt nu voor het tweede jaar al heel erg goed. 

Hun producten leveren ze onder andere aan de keten Marqt, maar er is ook een landwinkel op het erf. Djuke zoekt altijd naar de meest milieubewuste oplossing en staat vooraan om te experimenteren met innovaties. Haar werkwijze noemt ze ‘we farm people’, waarmee ze wil zeggen dat ze als boer wil laten zien wat ze doet. ,,Ik wil begrip kweken over wat mensen eten en waar ze dat kopen.” Vandaar dat ze ook Appelplukdagen is gaan organiseren.

Nieuw Slagmaat is op deze wijze bij uitstek een plek waar verbinding tussen stad en platteland tot stand komt. De klanten komen voornamelijk uit de stad Utrecht, maar ook uit Houten en Bunnik. Het is een plek waar vanalles samenkomt; om de haverklap komt er een trein voorbij, er staan hoogspanningsmasten, er liggen bunkers van de waterlinie, de Limes loopt dwars door het land, en er is een klompenpad. Maar toch is het een groene agrarische oase waar voedsel voor stad en omgeving tot wasdom kan komen.

Commissaris Hans Oosters noemde het een inspirerend bezoek: ,,Jullie zijn volop in beweging, dat is mooi om te zien.”

Djuke van der Maat met wethouder Erika Spil, commissaris Hans Oosters en burgemeester Ruud van Bennekom
Hans Oosters, Erika Spil en Djuke tussen de kiwi's
Kersverse wethouder Ali Dekker (links) tussen de kiwi 's, samen met de commissaris en Spil en Van Bennekom
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie