Hanna Lakerveld
Hanna Lakerveld Hanna Lakerveld

Trappen tegen kindhuwelijken en tienerzwangerschappen: Hanna wil € 4.000,- ophalen

9 juli 2019 om 07:30 lokaal

Odijk / Utrecht Jaarlijks worden wereldwijd ruim 12 miljoen meisjes voor hun 18e uitgehuwelijkt. Om hier tegen in actie te komen gaat Hanna Lakerveld in Vietnam in 7 dagen 400 km fietsen met Cycle for Plan om geld op te halen voor projecten die zich inzetten tegen kindhuwelijken, tienerzwangerschappen en voor beter onderwijs voor meisjes.

Een kindhuwelijk heeft een vernietigend effect op het leven van meisjes: ze moeten meestal van school, zijn vaak slachtoffer van huiselijk geweld en krijgen kinderen als hun lichaam daar nog niet klaar voor is. "Ik heb het geluk dat ik in Nederland ben geboren en dat ik zelf kan bepalen met wie ik een relatie heb, of ik ga trouwen en wanneer en/of ik wil proberen kinderen te krijgen. Helaas hebben veel meisjes die vrijheid niet en daarom doe ik mee met Cycle for Plan", aldus Hanna.

Deelnemers halen minimaal € 4.000,- op, een bedrag dat volledig geïnvesteerd wordt in lokale projecten. Twee van deze projecten worden ook bezocht tijdens de reis. Met het geld dat opgehaald wordt, probeert Plan International de toegang tot onderwijs voor meisjes te vergroten en helpen ze meisjes om hun zelfvertrouwen op te bouwen. Ook lobbyt de organisatie voor betere wetgeving en handhaving van de wet en zorgen ze er voor dat meisjes seksuele voorlichting krijgen en meer weten over de gevolgen van een (tiener)zwangerschap. "Om geld op te halen voor mijn fietsactie heb ik onder andere op de Fietsfair en bij de Koffiefiets in Houten fietskoekjes verkocht. En deze zomer kunnen mensen hun statiegeld doneren aan mijn actie bij de Jumbo in Odijk."

Naast geld inzamelen ligt de focus ook op trainen. De route die in Vietnam gefietst wordt, ligt in het noorden van Vietnam. Eén van de afgelegen gebieden in Vietnam waar 44% van de meisjes trouwt voor hun 18e. De route loopt door terrasvormige rijstvelden, steile bergpassen en traditionele dorpen. Hanna is dan ook hard aan het trainen, niet alleen op de fiets, maar ook in de sportschool om kracht op te bouwen. "Om te trainen fiets ik vaak langere tochten, waardoor je me misschien ook weleens door Odijk, Bunnik of Werkhoven ziet fietsen. Die 8.000 hoogtemeters op de route in Vietnam zullen echter wel een uitdaging worden vandaar ook de krachttrainingen."

Realistisch is Hanna ook. "Helaas zal na mijn fietstocht het probleem niet opgelost zijn, maar hopelijk kan ik, mede door de sponsoring, een aantal meisjes een kans geven op een eigen gekozen toekomst!" Ga voor meer informatie over de actie van Hanna naar https://vietnam.cycleforplan.nl/actie/hanna-lakerveld

Video Because I'm a girl: https://www.youtube.com/watch?v=F-ZZeE7C7uM

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie