Burgemeester Ruud van Bennekom kwam het gouden bruidspaar feliciteren
Burgemeester Ruud van Bennekom kwam het gouden bruidspaar feliciteren Margriet Hunse

Van Amsterdam naar Odijk

3 juli 2019 om 09:00 lokaal

ODIJK In 1965 maakte Dorry Steenman uit Amsterdam met haar vriendin een fietstocht op de tandem. Via Noord-Holland en de Afsluitdijk fietsen ze zuidwaarts. In de jeugdherberg in Apeldoorn ontmoette Dorry de eveneens uit Amsterdam afkomstige Folly Draayer, die met een vriend een brommertocht maakte. Ze hadden nog meer overeenkomsten: allebei enigst kind, en allebei de vaders hadden een rijwielzaak. Na twee jaar verloofden ze zich. Folly kreeg na zijn opleiding een baan bij IBM in Utrecht als customers engineer. Op 4 juli 1969 trouwde het stel. Het was een erg warme dag. ,,We liepen van in onze mooie trouwkleren over het Leidseplein, en iedereen daar riep wel iets. Het was een hele happening," zegt Dorry.

Door Margriet Hunse

KOEIEN Sinds hun huwelijk wonen ze aan het eind van de Nicolaaslaan. Het was wel even wennen, van De Pijp en de Dappermarkt waar ze opgroeiden, naar het landelijke Odijk. Burgemeester Ruud van Bennekom kwam het bruidspaar feliciteren, en hoorde geïnteresseerd toe hoe de omgeving er in 1969 uitzag. Dorry: ,,De Nicolaaslaan liep toen dood, en waar nu de Waarden zijn werd gecrossed met motoren. Hier tegenover was een speeltuintje, daar achter een boerderij en weilanden. Soms stond er opeens een koe in de tuin, maar ontsnapte varkens mochten de kinderen va de boer nooit zelf terugbrengen. Die konden namelijk bijten." Ook zij werkte een paar jaar bij IBM, tot ze zwanger werd. ,,Bijna alle vrouwen in de buurt waren zwanger, we hadden veel contact met elkaar." Ze kregen twee dochters en hebben twee kleinkinderen.

TOPPOP Het bruidspaar heeft net bij Beeld en Geluid in Hilversum een filmpje gezien van de vader van Folly, Folkert Draayer. Die won in 1946, het geboortejaar van hen beiden, de TT in Assen. Folly: ,,Omdat dat net na de oorlog was, was dat alleen een nationale evenement. Op mijn 13e, 14e reed ik ook al motor, maar ik heb nooit mijn motorrijbewijs gehaald." Dorry had danslessen bij Penney de Jager, en deed een keer mee aan het populaire tv-programma TopPop. ,,De Commodores konden zelf niet komen, dus danste Penney tijdens 'Brick House' met een paar leerlingen. Dat was heel leuk om eens mee te maken."

RAKKER Aan de muur hangt wat Dorry en Folly hun 'dierenrijk' noemen, foto's van alle huisdieren die ze hebben gehad. Toen Dorry als vrijwilliger bij Heerenwegen werkte, ging hond Rakker meestal ook mee als vrijwilliger. Hij werd door iedereen geknuffeld en geaaid. ,,Hij kreeg zelfs een eigen kerstattentie." Ook werkte Dorry jarenlang als vrijwilliger bij het herplaatsen van huisdieren. ,,Een oude mevrouw moest naar het verpleegtehuis. Degene waar haar hondje bij in huis kwam, ging er regelmatig mee bij het oude baasje langs. Dat is toch prachtig?"

De twee Amsterdamse Odijkers komen niet vaak meer in hun geboortestad, ze hebben er nauwelijks familie meer. Maar aanstaande zondag gaan ze met hun kinderen en kleinkinderen een dag varen op een antieke boot in de stad van hun jeugd, langs alle plekken waar ze vroeger dagelijks kwamen. ,,Langs de Magere Brug en Carré, daar verheugen we ons op!"

a[Lees verder op www.BunniksNieuws.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie