XTRA - Reportage bestrijding eikenprocessierups
XTRA - Reportage bestrijding eikenprocessierups ANP Foto

Kenniscentrum Dierplagen Wageningen: Gemeenten zijn te laat met bestrijden eikenprocessierups

1 juli 2019 om 12:46 lokaal

Wageningen Er wordt al gesproken van een plaag. De eikenprocessierups neemt in ons land steeds meer in aantal toe. ,,Gemeenten zijn te laat met hun actie," zegt directeur Meerburg van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen in Wageningen.

Zijn centrum is door minister Schouten genoemd als mogelijke stroomlijner tussen gemeenten in Nederland in de bestrijding van de processierups. Meerburg: ,,Een gemeente heeft te maken met een budget dat elk jaar wordt vastgesteld voor plaagdierbeheersing en dat is onvoldoende toereikend om ook de eikenprocessierups te bestrijden. Met het bestrijden van een plaag moet je beginnen voordat het een plaag wordt, vroeg beginnen dus. Vorig jaar was er al toename, nu dit jaar weer. Gemeenten hadden het kunnen zien aankomen."

Vroeg beginnen is ook van belang voor het wetenschappelijk uittesten van geschikte middelen voor de bestrijding," zegt Meerburg. ,,Ook daar is coördinatie in nodig. Nu doen bestrijders ieder hun eigen ding, maar hoe effectief is dat?" Vanmiddag vindt het overleg tussen het ministerie en het Kenniscentrum Dierplagen plaats om afspraken te maken over de stroomlijnfunctie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie