Guus van Gunst maakte bijzondere foto's van zijn voettocht naar Santiago de Compostela
Guus van Gunst maakte bijzondere foto's van zijn voettocht naar Santiago de Compostela Margriet Hunse

Camino in foto's

28 juni 2019 om 10:14 lokaal

ODIJK In het dorpshuis in Odijk is deze zomer een bijzondere tentoonstelling te zien. Het zijn foto's die de Odijker Guus van Gunst maakte in 2016 tijdens zijn voettocht naar Santiago de Compostella. In 2006 had Guus, fotograaf van beroep, een roerige periode in zijn privéleven achter de rug. Hij was van plan om een sabbatical te nemen en in Zwitserland een jaar lang over het Christendom te leren. Het liep helemaal anders. Net voor zijn vertrek bleek zijn oudste dochter Edmée ernstig ziek te zijn. Ze had een hersentumor. Even leek het er op dat Edmées ziekte tot stilstand kwam, maar uiteindelijk overleed ze in 2010.

Margriet Hunse

ALPE D'HUZES Het was een heel verdrietige periode. Toch heeft Guus ook uitgerekend in die tijd bijzondere dingen ervaren. ,,Eind 2006 liep ik met Edmée in Zeist. Ik was gescheiden maar ik had wel de behoeft om met iemand te praten over wat ons allemaal overkwam. Ik dacht aan mijn oude vriendin Ria, die Edmée ook goed kende. Even later kwamen we haar tegen. In 2008 zijn we getrouwd. Het is heel fijn dat Edmée het heeft meegemaakt." In 2011 deden Guus en Ria deden mee aan Alpe d'HuZes, de actie om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. ,,Nota bene op 9 juni, Edmées verjaardag, terwijl het zelden op die datum is omdat het normaal altijd de eerste donderdag in juni valt. Op de Alpe D'Huez , in bocht 9, strooiden ze de as van Edmée uit. Een cameraploeg van SBS6 was er toevallig bij en maakte er een reportage van.

CAMINO Door deze verdrietige omstandigheden stopte Guus met fotograferen. ,,Ik kreeg zelfs een grote afkeer van de camera." In 2016 kreeg hij de behoefte een pelgrimstocht naar Santiago de Compostella te maken. De route van de Camino, zoals de eeuwenoude bedevaartroute in het Spaans heet, is ongeveer 800 kilometer. Guus had drie doelen. Hij wilde namens een aantal mensen een steentje leggen bij het IJzeren Kruis op ongeveer driekwart van de route, een oude traditie. Hij wilde natuurlijk het einddoel Santiago halen. Zijn belangrijkste doel was het verstrooien van de laatste as van zijn dochter in de zee bij Finisterre, letterlijk 'het eind van de wereld'. ,,Hemel en aarde worden daar verbonden door de zee." Guus was hoog op een berg geweest om de as van zijn dochter uit te strooien, en op dit laagste punt aan het eind van de wereld wilde hij de laatste as aan de zee meegeven. Hij strooide het op een Jacobsschelp die hij in de zee legde. ,,Kwam er opeens een golf aan en stond ik tot mijn knieën in het water. Edmée had daar waarschijnlijk enorm om gelachen."

VERSTOUWEN Guus legde de route in precies 40 dagen af, en vond het een ervaring om nooit meer te vergeten. ,,Je loopt gelijk op met anderen, het is een internationaal gezelschap dat je daar aantreft. Het is een soort parallelle werkelijkheid, iedereen heeft hetzelfde doel: de tocht voltooien." Guus was als zestiger geen uitzondering. ,,De jongeren lopen er voor de prestatie, maar zij zijn in de minderheid. Het merendeel van de lopers is juist wat ouder en heeft in het leven iets te verstouwen gehad. " Hij ontmoette bijzondere mensen en had intense gesprekken. Met sommigen van zijn reisgenoten onderhoudt hij nog steeds contact.

ANTWOORDEN Onderweg maakte Guus foto's met zijn mobiele telefoon. ,,Als beroepsfotograaf worden dat toch andere foto's dan die van de gemiddelde toerist," zegt hij. Gaandeweg kreeg hij weer zijn passie voor fotografie terug. In de begeleidende tekst bij de expositie staat dat Guus op weg ging 'om 'antwoorden te vinden'. ,,Die antwoorden kwamen in de gesprekken met de mensen, maar uiteindelijk vooral door mijn fotografie. En ook toen ik weer thuis kwam, bleef dat doorgaan. Dan vond ik bijvoorbeeld een passend vers bij een foto." Bij thuiskomst wilde Guus zijn foto's graag exposeren. ,,Een bevriend fotograaf en collega, Hans van Ommeren uit Woerden, helaas te vroeg overleden in 2018, hielp mij 10 maanden later met een tentoonstelling in Naarden-vesting. Later heb ik ook in het gezondheidscentrum in Odijk gehangen. En nu kwam de tentoonstelling in de Lindenhof op mijn pad."

De foto's van Guus' voettocht zijn nog tot eind augustus te zien in de Lindenhof in Odijk. Op Instagram is zijn werk ook te volgen: @guusonair.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie