Alzheimer Nederland
Alzheimer Nederland ..

Steeds meer Alzheimer in Bunnik

20 juni 2019 om 07:30 lokaal

BUNNIK In Bunnik wonen, volgens de laatste cijfers van Alzheimer Nederland, 300 mensen met dementie. Het Alzheimer Café van Bunnik biedt een mooie gelegenheid om ervaringen die vaak emotioneel zwaar zijn, persoonlijk te kunnen delen, in een veilige omgeving. En dat is hard nodig, want de verwachting is dat er in 2025 410 bewoners en in 2050 op 660 bewoners met Alzheimer in Bunnik wonen.

In het Alzheimer Café Bunnik was afgelopen donderdagavond humanistisch raadsvrouw Marcelle Mulder te gast. Zij sprak over het thema 'op bezoek bij een dierbare met dementie'. Ze praat als ervaringsdeskundige en zorgverlener. Haar vader had Alzheimer en als humanistisch geestelijk verzorger ondersteunt ze medewerkers van zorgcentra op het Friese platteland. ,,Dit zijn twee heel verschillende rollen," zei ze. ,,In mijn werk heb ik afstand. Maar als kind van mijn vader kon ik hem af en toe wel een schop geven. Ik vond zijn gedrag zo moeilijk, echt verdrietig. Het raakt je. Ik heb met vallen en opstaan met hem moeten leren omgaan." Het einddoel van Mulder is: leren genieten van het contact dat er nog over is. Maar, als je zelf nog in de rouw bent over het verlies van de persoon die je kende, is in contact zijn heel moeilijk of zelfs onmogelijk. ,,Zet hulptroepen in en deel wat je meemaakt met ervaringsdeskundigen."

Ze pleitte ervoor om creatief te zijn in het contact met de zieke. Zingen, muziek luisteren en dansen bijvoorbeeld blijken heel goed te werken. Ook het uitspreken van gebeden vindt men vaak prettig. De woorden komen als vanzelf. Een ander belangrijk punt is dat je degene met Alzheimer niet allerlei vragen moet stellen. En test hem niet uit. Dat vergroot de druk en het risico op falen en dat moet je koste wat kost voorkomen.

Mulder raadde ook aan om mild voor jezélf te zijn. Soms zijn dingen gewoon heel moeilijk. Als een zieke agressief is of boos. ,,Ga er niet in mee. Blijf bij jezelf. Vraag er een verzorgende bij of zeg tegen degene met Alzheimer dat je dit niet kunt handelen en nu naar huis gaat. Of ga mee in zijn boosheid door die te bevestigen: 'ja het is ook vervelend dat je nu hier moet zijn en niet in je oude huis kunt wonen.' Mulder: ,,Het belangrijkste is dat je de zieke in zijn waarde laat, in zijn waardigheid. Wees positief, breng humor in en laat blijheid en luchtigheid overheersen. Zo zet je hem in zijn kracht."

Het aantal Cafés in Nederland is sterk gegroeid, van 162 in 2008 naar 246 in 2018. Ook binnen en buiten Europa vinden de Cafés navolging. Zelfs in Japan, Australië en Argentinië.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie