Jeroen van Wijk in de Vlowijkerpolder waar twee windmolens zouden kunnen worden geplaatst
Jeroen van Wijk in de Vlowijkerpolder waar twee windmolens zouden kunnen worden geplaatst Kuun Jenniskens

Ideaal van een buurtcoöperatie met twee turbines in Vlowijkerpolder

17 juni 2019 om 10:42 lokaal

ODIJK Jeroen van Wijk, veeboer aan de Schadewijkerweg, is een boer die met zijn tijd meegaat. Energietransitie noemt hij een gezamenlijke verantwoordelijkheid. In zijn omgeving - de Vlowijkerpolder - is hij met zijn buren het gesprek aangegaan over het samen plaatsen van twee windmolens.

door Kuun Jenniskens

,,Het begon allemaal met het artikel 'Windmolens helpen bij grote opgave' in het Bunniks Nieuws in het najaar van 2018”, zo legt Jeroen uit. ,,Dat artikel gaat over zoeklocaties voor windmolens en daar wordt ook de Vlowijkerpolder genoemd - het gebied waar ik grond heb. Volgens wethouder Spil zouden hier twee molens mogelijk zijn.”

WINDMOLENS LEVEREN VAAK GEZEUR OP Ook al is hij een voorstander van het opwekken van duurzame energie, toch reageert Jeroen niet direct positief - dit omdat hij weet dat windmolens overal in het land gezeur opleveren. Samen met zijn vrouw Astrid Dorresteijn wil hij dit proberen te voorkomen door met de hele buurt over windturbines in gesprek te gaan.

Jeroen: ,,Mijn insteek is om te kijken of we die windmolens met zijn allen kunnen plaatsen. Als ik dit alleen ga doen, dan kijkt iedereen er tegenaan en heeft er misschien last van. Doe je het daarentegen met zijn allen, dan verzacht dat de pijn een beetje. Dan heeft iedereen er ook financieel voordeel van.” Hij doet het liever niet alleen: ,,Je riskeert ruzie met de buurt, dat is het laatste wat we willen.”

SAMEN MET DE BUURT Eind december 2018 nodigen Astrid en Jeroen alle mensen die een bedrijf, woning of grond binnen de Schadewijkerweg, de Werkhovenseweg, het Oostromsdijkje, de Achterdijk en de Burgweg hebben, uit. Het gaat hier om een groep van 25 tot 30 mensen. ,,De eerste avond besloten we puur alleen als buurt bij elkaar te komen - dus zonder LTO of specialisten. We hebben geïnventariseerd hoe iedereen tegenover windmolens staat. Daarbij merkten we dat we te weinig inhoudelijke kennis in huis hadden om een goede mening te kunnen vormen. Daarom volgde er in januari 2019 een tweede avond met een specialist uit Odijk van Winvast. Hij bracht voor ons de gevolgen in beeld - zowel de lasten als de baten.”

Eén van de mogelijkheden zou kunnen zijn om gezamenlijk een energiecoöperatie te starten, vandaar dat er een excursie wordt gepland naar de coöperatie Nijmegen-Betuwe, waar een groep samen twee molens in bezit heeft. ,,Die afspraak kon niet doorgegaan, maar deze pakken we binnenkort wel weer op”, zegt Jeroen, die net terug is van een buitenlandse reis van twee maanden met het Nuffield Global Focus Programma.

ZONNEVELDEN IN DE POLDER ,,In de tijd dat ik in het buitenland verbleef is er veel veranderd. Er liggen nu twee plannen voor zonnevelden in de Vlowijkerpolder, van samen 40 hectare.” Jeroen is er eerlijk over: ,,Eigenlijk vind ik dit echt heel erg zonde van de landbouwgrond. Ik ben er voorstander van om eerst alle daken vol te leggen. Een zonneveld geeft ook een hele andere biodiversiteit. Wat dat betreft vind ik wind een beter idee, omdat de invloed op het milieu minder is. Bovendien kost het ook minder SDE subsidie dan een zonneveld.”

We zitten in de serre en Jeroen wijst op het vrije uitzicht dat verloren raakt als er straks bosschages komen rondom de zonnevelden. ,,Ik heb het in het buitenland gezien en het is een lelijk gezicht. Ze zeggen dat de panelen 1m50 worden en dat je er overheen kunt kijken, maar dat is bij een groot veld van 800 meter natuurlijk niet het geval. Ik stoor me er soms wel aan dat ‘specialisten’ nog weleens een rooskleuriger beeld schetsen.”

DRUK OP GROND GROOT ] Jeroen wil met dit plan graag een goede stap zetten: ,,Wij zijn gemotiveerd ons verder te verdiepen en willen graag een bijdrage leveren aan duurzaamheid. In onze ogen is het wenselijk dat een buurt niet alleen de lasten draagt, maar ook van de baten kan profiteren. Met die twee windmolens behouden we 24 hectare landbouwgrond.” Grond die volgens Jeroen hard nodig is als Het Burgje wordt gebouwd, waar mogelijk nog een paar duizend woningen komen. Jeroen pleit voor een integrale benadering, want hij boert in een gebied waar de druk op grond groot is.

De Vlowijkerpolder vanaf de Schadewijkerweg
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie