Een geliefd spelletje bij de judo is 'schapen scheren'. Deze keer moeten de ouders worden gevangen.
Een geliefd spelletje bij de judo is 'schapen scheren'. Deze keer moeten de ouders worden gevangen. Margriet Hunse

Judo: winnen door tactiek

27 mei 2019 om 11:32 lokaal

ODIJK Elke donderdagavond wordt de vloer van sporthal De Lindenhof bedekt met een tapijt van zachte matten. Kinderen in witte pakken buitelen over elkaar heen op de mat, tot trainer Kees Monderen ze tot de orde roept. Alle judoka's gaan op een rij zitten en groeten de trainer: ,,Ha-jimé".

MOTORIEK Judo is een geschikte sport voor verschillende typen. Bewegelijke kinderen leren hun energie kanaliseren en op het juiste moment inzetten. Bij judo gebruik je je hele lichaam, en dat helpt bij het ontwikkelen van een betere motoriek en coördinatie. Voor de wat onzekere kinderen kan judo bovendien juist zelfvertrouwen opleveren. Binnen de Odijkse judovereniging kent bijna iedereen elkaar, judoka's uit de oudste groep assisteren bij de jongere groepen.

VALLEN Deze donderdag is het een bijzondere les: de ouders mogen meedoen. Alle volwassenen liggen op de grond en houden elkaars handen vast. Het is aan de kinderen om de ouders zo snel mogelijk uit elkaar te trekken. Het kost flink wat kracht, maar met elkaar lukt het. Joelend vieren de kinderen hun overwinning. Myrte doet nu vier weken mee met de judo. Haar moeder Annemarieke: ,,Ze doen het erg leuk hier. In deze groep worden veel spelletjes gedaan, waarmee ze bijvoorbeeld kracht opbouwen. Het is in elk geval goed voor de zelfverzekerdheid. En ze komt lekker moe thuis, dus ze slaapt straks goed. " Myrtes wangen zijn rood van de inspanning.,,Ik vind de judo heel leuk, er zijn hier vriendinnen van mij. Ik heb geleerd hoe ik mijn band moet vastknopen en een beetje hoe ik moet vallen," zegt ze. Judoka's leren eerst hoe ze moeten vallen, zodat er geen blessures ontstaan.

TACTIEK Niet alleen de kinderen worden flink moe. Ook de ouders verlaten afgemat, maar allemaal lachend, de gymzaal. Assistenten Hylke en Jippe uit de hoogste groep worden nu afgelost door Gijsje. In de volgende groep trainen de judoka's van 10 tot 14 jaar, en ook hier zijn een paar ouders meegekomen. Trainer Kees begint de les met oefeningen om snelheid, kracht en wendbaarheid op te bouwen. Daarna gaan ze houdgrepen oefenen. Fiene zit nu drie jaar op judo, Floris al vijf jaar. Fiene: ,,Het is altijd heel gezellig, er is een leuke sfeer bij de judo. En winnen geeft een goed gevoel! " Floris: ,,Je kunt je met judo lekker afreageren. Je gebruikt je kracht en tactiek om te winnen van de tegenstander. Je kunt zelfs winnen van mensen die groter zijn dan jij." Kinderen en volwassene die dat ook willen ervaren kunnen kijken op www.svodijkjudo.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie