Mevrouw Seelen laat zien hoe de robotpoes werkt
Mevrouw Seelen laat zien hoe de robotpoes werkt Ali van Vemde

Robotpoes verovert harten

27 mei 2019 om 15:30 lokaal

QuaRijn blij met aaibare hond en kat

BUNNIK/WIJK BIJ DUURSTEDE Het is geen echte poes, maar dat maakt voor veel mensen niet uit. Deze vriendelijke robot laat zich aaien, miauwt en spint. Zoals normale katten slaapt deze ook. In de huiskamers bij QuaRijn, onder andere Bunninchem en het Ewoud & Elisabeth Gasthuis, worden ze veelvuldig geknuffeld. Niet alleen door de bewoners, maar ook door het personeel en de vrijwilligers wordt de robotkat in het hart gesloten.

door Ali van Vemde

Christine van der Male is leefpleziercoach bij QuaZin. Zij vertelt hoe belangrijk het is om mensen (onder andere met dementie) uit hun isolement te halen. Hiervoor zijn heel veel verschillende mogelijkheden. "Wij werken bij QuaRijn met de robotkat, de robothond en een babypop, maar ook met de Tovertafel. Zeker de robotdieren zijn een groot succes." Dat het dier niet echt is, maakt niet zoveel uit. "Iedereen reageert er anders op," vertelt Christine. "We laten de bewoners voorzichtig kennismaken. Eerst laten we de poes zien en zeggen dan 'kijk eens wat ik hier heb'. De poes leggen we op tafel en dan vragen we of ze willen voelen hoe zacht de poes is. Natuurlijk reageert niet iedereen hier positief op. Sommige mensen houden niet van huisdieren, maar anderen juist wel. Als er positief gereageerd wordt, dan vragen we of de bewoner de poes vast wil houden of op schoot wil nemen."

GEEN ECHTE POES Dat de poes niet echt is, maakt eigenlijk niet zoveel uit. Het gaat vooral om de beleving van de bewoner. De vrijwilligers en personeel laten dit in het midden. "Het werkt echt fantastisch," zegt Christine. "Veel mensen hebben de kat en de hond echt in hun hart gesloten. Er is een mandje voor de poes en de hond bij de haard, ze krijgen een naam en af en toe gaat het dier zelfs mee naar bed." In de huiskamer ontmoeten we mevrouw Seelen. Doordat ze niet zo goed hoort en ziet leeft ze een beetje in een isolement. Zij laat zien hoe het werkt. Zodra ze de poes op schoot heeft zie je hoe het haar vertedert. Ze praat tegen de poes als tegen een huisdier en vertelt dat ze vroeger zelf ook poezen had. Als de poes wordt geaaid gaat ze spinnen. Als het aan de wangen wordt gekriebeld dat gaat de poes miauwen. Bij het strelen of kriebelen op de rug draait ze zich om ook op de buik geaaid te worden. Als er even geen aandacht is dan valt de poes in slaap. Doordat niet te voorspellen is wanneer de poes iets doet, maakt het haar net een echte kat.

GOEDE INVLOED "De reacties zijn bijna ontroerend, zoals de mevrouw die vroeg waar de poes moest slapen. Zij mag wel bij mij in bed, liet ze weten" vertelt Christine. "De een is gek op de robotpoes, een ander op de robothond. Aangetoond is dat knuffelen met een dier stressverlagend is en een gevoel geeft van verbondenheid. Dat geldt ook voor de robotdieren. Bij QuaRijn hebben we 35 robotpoezen, daarnaast de robothond en de babypop. Een pop is voor de familie soms confronterend, ze zien hun oudere familielid liever met een huisdier." Heel lang gaan de robotdieren niet mee, want ze worden flink geknuffeld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie