de jongen in de beige blouse met groen-lichtblauwe das
de jongen in de beige blouse met groen-lichtblauwe das Jeroen Schaaphok Fotografie

Scout van Scouting Katimavik op 4 mei op de Dam in Amsterdam

5 mei 2019 om 22:29 lokaal Deel je nieuws

Tijdens de nationale dodenherdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam biedt Scouting Nederland samen met het Zeekadetkorps traditioneel een helpende hand aan het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De 13-jarige Wiebe Kipping van Scouting Katimavik in Odijk was daarbij. Op televisie is jaarlijks te zien hoe leden van Scouting Nederland helpen door het aangeven van bloemenkransen. Achter de schermen worden vlaggen gehesen, rolstoelgebruikers en schoolkinderen begeleid en wordt, o.a. door Wiebe, in de bloemengarderobe gewerkt. Gasten, die de kerkdienst voorafgaand aan de herdenking bezoeken, geven hier hun bloemen in bewaring.

Het Comité 4 en 5 mei nodigt elk jaar uit een andere provincie leden van Scouting en het Zeekadetkorps uit. In 2019 is Flevoland aan de beurt. De plaatsen die open bleven zijn aangeboden aan Scoutingleden van de regio Utrechtse Heuvelrug. Naast jongeren (13-17 jaar) uit Flevoland zijn er daarom dit jaar Scoutingleden uit o.a. Amersfoort, Soest, Zeist en dus Odijk betrokken.

Zo’n 70 jongeren kwamen ter voorbereiding een weekend samen om te leren over oorlog en vrede. Ze bezochten Kamp Amersfoort, hoorden verhalen van veteranen en zagen een toneeluitvoering van ‘Haar naam was Sarah’. En uiteraard leerden ze over de herdenking op de Dam, hun taken daar en hoe ze eruit moeten zien. Het Scoutinguniform moet aan strikte eisen voldoen. Schoenen moeten gepoetst worden en witte sokken zijn taboe. Ook leerden de jongeren in kolonne lopen. Niet makkelijk als je linksbenig bent, zoals Wiebe!

Scouting: laat je uitdagen, is het motto van Scouting Nederland. Wiebe laat zich graag uitdagen. Zo is het lid van Scouting Katimavik sinds begin dit jaar bezorger van ’t Groentje in Odijk om te sparen voor een groot internationaal kamp, de Europese Jamboree, in de zomer van 2020 in Polen.

De dodenherdenking vond Wiebe een enorme belevenis. Hij zag vele militairen, bekende Nederlanders en veel verschillende, soms hele oude, mensen. De strakke organisatie – de bus met scouts is onder begeleiding van de Marechaussee naar de Dam gereden - en dat het met zoveel mensen precies om acht uur echt stil was, vond hij bijzonder. Wiebe zegt: het is goed dat we de doden herdenken. Dat moeten we blijven doen. Als de provincie Utrecht aan de beurt is wil ik weer mee naar Amsterdam!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie