Het opgroeien van kinderen met een beperking vergt extra zorgtijd en denkwerk.
Het opgroeien van kinderen met een beperking vergt extra zorgtijd en denkwerk. Margriet Hunse

Uitwisselingsavond

2 mei 2019 om 11:07 lokaal

Voor ouders van kind met beperking

In de gemeente Bunnik wonen honderden kinderen die gebruik maken van de Jeugdhulp die de gemeente biedt. Regelmatig ontving de Adviesraad Sociaal Domein (ASD) signalen dat de ouders van kinderen met een beperking graag wat meer contact met elkaar zouden willen hebben. Op woensdag 22 mei is er in het gemeentehuis daarom een uitwisselingsavond.

ONTMOETEN De ASD benaderde het Centrum voor Elkaar om een ontmoetings- en informatieavond te organiseren. Bettien Streng van de ASD: ,,Het CvE bood meteen aan om te helpen bij het organiseren van deze avond, en pakt het onderwerp breed op." Ook Irene de Kruijf en Marjolein den Ouden, beiden ouders van een kind met een beperking, helpen bij de organisatie. ,,Kinderen met een beperking verdwijnen een beetje uit het zicht, omdat ze vaak niet naar de scholen in het dorp gaan," zegt Irene. ,,En daardoor zien wij ook niet wie er allemaal een kind met een beperking hebben, terwijl we wèl behoefte hebben om elkaar te ontmoeten." Marjolein: ,,Wij moeten steeds opnieuw het wiel uitvinden, terwijl iemand anders dat ook al heeft gedaan. Er is heel veel te regelen rondom onze kinderen. We zitten allemaal met dezelfde vragen en hopen iets van elkaar te kunnen opsteken." Ook ouders van kinderen met een 'minder zichtbare' beperking zijn uitgenodigd: kinderen die met wat hulp naar een reguliere school gaan, en ouders van kinderen die 18 worden die niet weten hoe de ondersteuning voor hun kind nu geregeld moet worden. Irene: ,,Kinderen waarbij het opgroeien extra zorgtijd en denkwerk vergt, en waarvan de ouders zoveel zaken moeten uitzoeken om de juiste keuzes te maken."

ERVARINGEN Lia van den Heuvel, makelaar sociaal domein bij het Centrum voor Elkaar, en Josca Ligteringen, beleidsadviseur bij de gemeente Bunnik, werken ook mee aan de avond. Zij werken beide vraaggericht. ,,Iedereen telt mee in de gemeente Bunnik. Door in te spelen op vragen en behoeftes van inwoners signaleren we bijtijds knelpunten. Ook kunnen we samen kijken wat de vraag achter de vraag is en welke oplossingen er mogelijk zijn", zegt Lia van den Heuvel. "Ik ben daarom heel blij dat Bettien het signaal wat zij heeft opgepikt bij deze ouders met ons heeft besproken. Samen zijn we aan de slag gegaan om deze avond vorm en inhoud te geven. Het belangrijkste doel is dat de avond aansluit bij de behoefte van deze ouders. " Josca Ligteringen: "Het is voor mijn collega's en mij een mooie kans om ervaringen van ouders te horen. Goed om te zien hoe ouders elkaar ontmoeten en contacten leggen, iets voor elkaar kunnen betekenen. Als gemeente willen we dat de inwoners zo goed mogelijk in hun eigen kracht staan. Bij dergelijke ontmoetingen verwachten we op te kunnen halen wat er speel zodat er nieuwe initiatieven ontwikkeld kunnen worden."

Ouders kunnen van tevoren aangeven over welk onderwerp ze graag willen spreken. Aan de hand daarvan worden de thema's voor de uitwisselingsbijeenkomst vastgesteld. Belangstellenden kunnen zich aanmelden vóór 14 mei bij l.vandenheuvel@bunnik.nl. De avond is in het gemeentehuis, aanvang 19.30.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie