De 5 gedecoreerde mannen poseren buiten voor het stadhuis met hun net verkregen lintje en burgemeester Ruud van Bennekom.
De 5 gedecoreerde mannen poseren buiten voor het stadhuis met hun net verkregen lintje en burgemeester Ruud van Bennekom. Richard Thoolen

Koninklijke onderscheiding

28 april 2019 om 13:01 lokaal

ODIJK Vrijdag vond weer de traditionele lintjesregen plaats waarbij landgenoten die een bijzondere daad hebben verricht koninklijk worden onderscheiden. Dit jaar kregen 2881 burgers deze bijzondere decoratie opgespeld, waarvan 1008 vrouwen en 1873 mannen. Ook in de gemeente Bunnik viel deze bijzondere eer 5 mannen ten deel.

GEHEIM Onder valse voorwendselen werden de heren A. (Ad) van Asch, J. (Jan) Bootsma, A. (Arie) de Jong, T.M.I. (Theo) Jongerius en S.G.A.M. (Stefan) Poelman naar het gemeentehuis gelokt. Daar werden de mannen opgewacht door burgemeester R. (Ruud) van Bennekom die ze inwijdde in de werkelijk reden van hun aanwezigheid. Vervolgens vond onder grote publieke belangstelling de uitreiking van de lintjes plaats in de raadszaal. Burgemeester van Bennekom sprak de heren één voor één toe en benoemde in een leuk geschreven toespraak de reden waarom hen deze eer te beurt was gevallen. Vervolgens kregen de heren het lintje opgespeld en werden ze benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau (4x) of Ridder in de Orde van Oranje Nassau (1x).

NIET ZOMAAR Van Bennekom:,,Een Koninklijke onderscheiding krijgt iemand niet zo maar! Hij of zij is iemand die zich op bijzondere en vaak langdurige wijze heeft ingezet voor de samenleving." Dat de heren het lintje niet zomaar hebben gekregen blijkt uit de lange lijst met verrichtingen. Deze lijst is als bijlage opgenomen, en wordt in het vervolg, zonder de heren daarmee te kort te willen doen, beknopt weergegeven.

VAN ASCH Hr. van Asch ontving de onderscheiding voor: organisatie Avondvierdaagse, vrijwilliger Scouting, actief lid binnen Zeister Mannenkoor en actief lid binnen Shantykoor Nootdweer. Van Asch:,,Ik ben er een beetje beduusd van. Het geeft een fantastisch gevoel, heel bijzonder."

BOOTSMA Hr.Bootsma mocht het lintje in ontvangst nemen voor: veel en diverse vrijwilligers activiteiten voor de KNVB vanaf 1977 tot heden, vrijwilliger V.V. De Meern en vrijwilliger bij Senioren Activiteiten Bunnik. Bootsma:,,Ik heb de titel van Ridder gekregen en ben daar bijzonder blij mee. Zelf heb ik veel mensen aangemeld voor een lintje en nu ben ik zelf aan de beurt."

DE JONG Hr. de Jong werd onderscheiden voor het 25 jaar vrijwilliger zijn bij brandweerpost Werkhoven in de functies van hoofdbrandwacht, chauffeur en pompbediende. De Jong:,,Ik vind het een hele eer en ben er bijzonder blij mee."

JONGERIUS Hr, Jongerius kreeg het lintje opgespeld voor: vrijwilliger in de Koningsdagcommissie Odijk, Bestuurslid Vrienden van het dorp Odijk, Commissielid SV Odijk Voetbal en Vrijwilliger bij het Burgje Reinaerde. Jongerius:,,Ik sta helemaal perplex! Ik wist echt van niets. We doen dat vrijwilligerswerk omdat we het leuk vinden en zo krijgen we daar extra waardering voor."

POELMAN Hr. Poelman werd onderscheiden voor: Voorzitter bestuur St. Nicolaasschool Odijk, Voorzitter Oranjecomité Odijk, stichting Vrienden van het dorp Odijk, stg Algemene Begraafplaats Odijk, Voorzitter bestuur scholengemeenschap De Breul en Voorzitter stichting Museum Dorestad. Poelman:,,Dit is een geweldige eer. Maar deze komt deels ook onze vrouwen en kinderen ten goede die ons de ruimte gegeven hebben om al dat goede werk te kunnen doen."

Bijlage: Lijst van verrichtingen op basis waarvan het lintje is toegekend

A. (Ad) van Asch, Bunnik (1945), lid ON

1974-1988 Organisator Avondvierdaagse Bunnik

1983-1995 Vrijwilliger Scouting Bunnik

1996-heden Zeister Mannenkoor:

1996-2001: actief lid en tweede secretaris en penningmeester

2006-2014: lid organisatiecommissie: betrokken bij voorbereiding concerten en optredens

2015-2018: voorzitter commissie '3 in 1' (organisatie, PR en commerciële zaken)

Betrokken bij viering 125-jarig jubileum en aanschaf koorkleding

2003-heden Shantykoor Nootdweer. Actief lid en sinds 2013 tweede dirigent

J. (Jan) Bootsma, Bunnik (1939), ridder ON

Activiteiten voor de KNVB:

1977-1993 Vrijwilliger bij en secretaris (1983-1993) van de Poliocommissie, rayon Zeist

1981-heden Vrijwilliger District Midden. Competitieleider, lid rayoncommissie. Tevens lid commissie JPN, commissie Zaalvoetbal en jeugdcommissie

1994-2003 Vrijwilliger landelijk comité Zwaluwen Jeugdactie (ZJA). Dit is een goededoelenactie van de KNVB die ten goede komt aan kinderen met een spierziekte. Van 1995-2001 was hij coördinator van ZJA en commissievoorzitter. Van 2001-2003 coördinator van ZJA in district West.

2000-2009 Vrijwilliger District Zuid I en II: lid en voorzitter commissie jeugdvoetbaldagen, commissie meisjes- en vrouwenvoetbal, commissie straatvoetbal en commissie jeugdwinterzaalvoetbal

2015-heden Opnieuw coördinator ZJA district West

Overige activiteiten:

2010-heden Vrijwilliger V.V. De Meern: contactpersoon voor de KNVB en coördinator wedstrijden vrouweninterlands, toernooien en KNVB-trainingsprogramma

2010-heden Vrijwilliger bij Senioren Activiteiten Bunnik. Organisatie maandelijkse bingo, inkoop en spelleider. Tevens regelen van vrijwilligers ter ondersteuning oudere deelnemers

A. (Arie) de Jong, Werkhoven (1958), lid ON

1993-2018 Vrijwilliger bij brandweerpost Werkhoven. Hoofdbrandwacht, chauffeur en pompbediende

T.M.I. (Theo) Jongerius, Odijk (1949), lid ON

1994-2017 Koningsdagcommissie Odijk

2008-2017 Bestuurslid Vrienden van het dorp Odijk

1975-2010 Commissielid SV Odijk Voetbal

2007-2018 Vrijwilliger bij het Burgje Reinaerde

S.G.A.M. (Stefan) Poelman, Odijk (1955), lid ON

1997-2005 Voorzitter bestuur St. Nicolaasschool Odijk (nu De Vonk)

1998-2006 Voorzitter Oranjecomité Odijk

2000-2017 Medeoprichter, vrijwilliger en voorzitter (van 2000-2007) stichting Vrienden van het dorp Odijk (voorheen Vrienden van de Nicolaasschool)

2000-heden Medeoprichter, vrijwilliger en secretaris (2007-heden) stg Algemene Begraafplaats Odijk

2006-2012 Voorzitter bestuur scholengemeenschap De Breul te Zeist

2013-heden Voorzitter stichting Museum Dorestad te Wijk bij Duurstede

In een volle raadszaal werden de te decoreren mannen toegesproken door burgemeester van Bennekom.
De 5 gedecoreerde mannen poseren binnen in de raadszaal met hun net verkregen lintje en burgemeester Ruud van Bennekom.
De 5 gedecoreerde mannen poseren buiten voor het stadhuis met hun net verkregen lintje en burgemeester Ruud van Bennekom.
De 5 gedecoreerde mannen poseren met hun net verkregen lintje,  hun partners en burgemeester Ruud van Bennekom.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie