Campagne van Jeugdzorg Nederland
Campagne van Jeugdzorg Nederland supergewonemensengezocht.nl

Pleegzorg in de steigers

26 april 2019 om 07:00 lokaal

ODIJK De problemen waar pleegkinderen mee worstelen, worden steeds zwaarder. Er is behoefte aan meer kennis bij pleegouders. Dat was een van de conclusies afgelopen woensdag bij de regio bijeenkomst Zuid-Oost Utrecht voor pleeg- en gezinshuisouders.

door Hermine Wubs

Dat de zorgvraag zwaarder wordt, beaamt ook wethouder Chantal Broekhuis van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het is een maatschappelijke ontwikkeling. Wethouder Broekhuis was aanwezig om wat er speelt "mee te kunnen nemen naar de bestuurstafel en te kijken wat we kunnen verbeteren."

GOEDE MATCH Om een kind goed te kunnen opvangen moet er een goede match zijn. Dat is gewoon niet altijd mogelijk. Er zijn nog steeds te weinig pleeggezinnen. Jeugdzorg Nederland geeft aan dat er een groei zou moeten komen van 3.500 pleeggezinnen per jaar. Hoe reëel is dat volgens Broekhuis? "Het is een grote opgave. Wat ik hier zie op deze bijeenkomst is dat pleegouders met passie en een enorme drive dit werk doen, maar ze moeten het wel kunnen blijven doen. Met andere woorden, je moet de mensen die er zijn kunnen behouden. Er is meer voor nodig dan alleen een papiertje. Anders hou je het gewoon niet vol. Hoe ga je om met autisme, met hechtingsproblemen, met een verlangen naar zelfdoding."

ONDERSTEUNING Minister de Jonge van VWS ziet ook het grote belang van goede ondersteuning van pleegouders en heeft begin deze maand aangegeven daar intensiever op in te willen zetten. Hoe hij dat gaat doen en met welke middelen is de vraag, want het is bekend dat gemeenten in hun sociale domein enorm worstelen met de financiën.

HUISELIJK Broekhuis: "Ik gun het de kinderen echt van ganser harte om goede pleegouders te hebben want een huiselijke situatie is gewoon een veel betere plek dan een instelling. De liefde, warmte en geborgenheid hebben kinderen juist zo hard nodig."

SPUGEN Dat is ook de ervaring van een pleegouder uit de regio. Haar pleegkind weerde aanvankelijk elk contact af. Hij schopte, hij spuugde, niets was goed. "Maar," zegt ze, "als hij na jaren toch op een sportvereniging kan en dan ook nog scoort voor zijn club en precies op dat moment even naar de tribune kijkt of ik daar nog zit en het gezien heb. Ja, dat is gewoon niet te omschrijven, zo mooi dat je dat met elkaar bereikt hebt!"

VERGOEDING Een ander aandachtspunt is dat er te weinig helderheid is in de financiële vergoedingen voor pleegzorg. De tarieven veranderen steeds en verschillen per gemeente.

Wat daarnaast naar voren kwam is dat er onvoldoende contact is tussen pleegouders onderling. Als pleegouders en ouders van gezinshuizen elkaar leren kennen en contacten onderhouden, kunnen ze van elkaars ervaringen leren. Kennis kan gedeeld worden. "Vandaar ook deze bijeenkomst. Hier willen we de mogelijkheid geven om te netwerken, problemen in kaart te brengen en oplossingen te zoeken,"aldus Broekhuis. "Er zijn veel ideeën en voorstellen gedaan en daar gaan we mee aan de slag."

Meer informatie: www.supergewonemensengezocht.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie