'Houtkapbeheer' leidde in 2009 tegen afspraken in tot omkappen van onder andere Canadese populier. Provincie wilde een 10 meter brede houtsingel om het MOB terrein
'Houtkapbeheer' leidde in 2009 tegen afspraken in tot omkappen van onder andere Canadese populier. Provincie wilde een 10 meter brede houtsingel om het MOB terrein Kuun Jenniskens

Emoties rondom MOB terrein

23 april 2019 om 07:30 lokaal

ODIJK Tijdens het Open Huis over het verruimen van kaders voor het MOB terrein speelden er veel emoties. Wethouder Spil schetste alle handhavingstrajecten en zei rust en een heldere situatie te willen creëren.

door Kuun Jenniskens

Tijdens het Open Huis waren omwonenden aanwezig om in te spreken. Juffermans begon over de toon: ,,Omwonenden komen er in de stukken niet goed vanaf. Wij zijn de veroorzakers van handhavingstrajecten en dat geeft ondernemers administratieve lastendruk. Dat wij last hebben van stank, herrie, lawaai en onveiligheid - en onze ergernis en hoeveelheid tijd en geld - zijn kennelijk onbelangrijk. Terwijl de kern van het probleem is dat ondernemers het bestemmingsplan overtreden. En dat de gemeente pas handhaaft na lang nadenken en externe druk. Er staat in de stukken dat met deze verruiming handhavingstrajecten kunnen worden opgelost - ja, zo lust ik er nog wel een paar.”

Omwonende Van Os hield een emotioneel betoog over de afgelopen tien jaar waarin hij te maken had met overlast en pesterijen, en ook bedreigingen aan zijn adres en zijn kinderen. ,,Dat volgde op een handhavingsverzoek dat ik indiende. Daar staat mijn naam boven; waar is dat goed voor?” Van Os ziet het niet zitten dat bestemmingen worden verruimd. ,,Als u nu gaat verruimen, dan wordt de volgende grens opgezocht. Het probleem ligt vervolgens bij ons als omwonenden, wij moeten om handhaving vragen.”

Een volgende buurman, Hendriks, is bang dat deze verruiming (die bedoeld is voor 3, 4 en 10) ook door andere ondernemers zal worden omarmd. Hij wilde weten wat het college mist bij de regels van het huidige bestemmingsplan? ,,De gemeente spreekt van vraagstukken, maar een garage, hondentrainingen, het illegaal bewonen van kantoor, het illegaal kappen van bomen - dat zijn geen vraagstukken, maar overtredingen. Dat mag gewoon niet.”

Hendriks had eerder tegenover ‘t Groentje beweerd dat de bewoners werkzaam zijn op de sedumvelden en overlast geven met drinken, geluid, ruzies en politiebezoek. Bij de volgende spreker - een student biologie - bleek dat Van Rijn het kantoor momenteel aan studenten verhuurt. De student: ,,Wij zijn geen herrieschoppers, wij wonen hier voor rust en studie. We houden de boel schoon en hebben een moestuin. Tuurlijk drinken we af en toe biertje, maar komt het ons zeggen als er overlast is.” Joop van Rijn zei dat door de crisis zijn schuren leeg kwamen te staan: ,,Je hebt 1 miljoen geïnvesteerd, en dan ken ik maar één gedachte: volhouden.”

Na de insprekers kwamen raadsleden aan het woord. Schenk (Liberalen): ,,Het lijkt alsof illegaliteit wordt beloond. Hoe gaat dat na herziening: is het dan wel te handhaven? En kan dat ook spontaan, dus zonder handhavingsverzoek?” Van der Voort (P21) uitte daarnaast zorgen over precedentwerking. Het CDA sloot zich bij vragen en opmerkingen van andere raadsleden aan.

Wethouder Spil (P21) blikte terug op alle dwangsommen en trajecten tegen verhuuractiviteiten, houtsnippers, de grondbank, het autobedrijf, de hondentrainingen en de bewoning: ,,Alles is nu zoals het van het bestemmingsplan mag. We hebben nu een heldere situatie, en die willen we vastleggen.” Spil gaat niet uit van precedentwerking: ,,We hopen op het omgekeerde. Nu is er constant van alles. We willen rust creëren met duidelijke afspraken.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie