Patrijzen op archiefbeeld
Patrijzen op archiefbeeld Louis Fraanje

Vogelwerkgroep houdt patrijzenstand in de gaten

12 april 2019 om 08:00 lokaal

ODIJK In de Kromme Rijnstreek is door Walter Jaaltink (Stuurgroep Kromme Rijnlandschap) en Maarten van Beek (Landschap Erfgoef Utrecht) een actie gestart om de leefgebieden voor de patrijzen te verbeteren. Hiervoor werden om te beginnen met behulp van geluidskastjes de huidige leefgebieden in kaart gebracht. Voor het televisieprogramma De Keuken van Utrecht ging presentatrice Emina Zorlak mee patrijzen tellen in Odijk.

Walter Jaaltink: ,,Door te weten waar de patrijzen nu (nog) zitten, kunnen we inschatten of de leefomgeving voldoende is en of er maatregelen getroffen kunnen worden om dit te verbeteren. We tellen met vrijwilligers van Tull en 't Waal tot Amerongen en van Driebergen tot Houten." De inventarisatie is inmiddels gestopt. Er werden wel patrijzen gehoord, maar niet gezien. Walter: ,,Het aantal gehoorde geluiden valt erg tegen. Dit kan ook komen omdat we redelijk laat zijn begonnen met tellen en de paartjes toen al gevormd waren en de mannetjes dan niets meer van zich laten horen." Behalve de patrijs, werden ook andere dieren gespot. ,,We hebben onder meer leeuweriken, fazanten en graspiepers gezien, net als verse sporen van de das.''

Een mooie bijkomstigheid is de samenwerking. ,,Een hele brede groep doet mee aan dit project. Van weidevogelbeschermers tot leden van IVN, van lokale milieu- en natuurclubs en jagers van de WBE tot terreineigenaren. Dat is best uniek.''

Er zijn al plannen voor maatregelen. Walter: ,,We willen kijken of we voedselgebieden kunnen aanleggen voor de kuikens (insectenrijk bloemen en kruidenveld), wintervoedselakkers met granen en schuilgelegenheid in open gebied door prikkelstruiken aan te planten. Hierdoor willen we de leefomstandigheden voor de patrijs verbeteren, maar ook neemt de biodiversiteit toe en maken we een meer afwisselend landschap, waar veel insecten, dieren en planten van meeprofiteren. Voor ons is het ook nog eens mooi om naar te kijken."

Het programma De Keuken van Utrecht, waarvoor Emina Zorlak zich verdiept in het landleven en de streekproducten van Utrecht, wordt uitgezonden op maandagmiddag.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie