Twee acteurs spelen een herkenbare situatie na.
Twee acteurs spelen een herkenbare situatie na. Margriet Hunse

Informatieve avond over omgaan met dementie

10 april 2019 om 10:13 lokaal

BUNNIK De PKN-gemeente in Bunnik stelde op woensdagavond 3 april de Oude Dorpskerk beschikbaar voor een avond rond het thema 'Omgaan met dementie'. De avond begon met een filmpje waarin een man boodschappen doet in de supermarkt, maar dat gaat niet allemaal even soepel. Toch komt hij er wel uit, met hulp van de mensen in de winkel. Acteur en dementiedeskundige Jan van der Hammen nam met het publiek het filmpje door: waaraan kun je zien dat deze meneer dementerend is? De man kwam niet meer op bepaalde woorden, pakte het boodschappenmandje van een andere klant, vergat zijn paraplu, vond pinnen ingewikkeld. Veel mensen in de zaal herkend een aantal van deze dingen ook bij zichzelf: ,,Ik vergeet mijn paraplu ook wel eens," zei een meneer. ,,Ja, maar u weet daarna dat u iets vergeten bent," antwoordde van der Hammen.

door Margriet Hunse

Mensen met dementie hebben vaak het gevoel dat ze falen; ze weten hun adres niet meer, kunnen niet op namen en woorden komen. Een ingewikkelde oefening met de vingers bleek niemand meteen te kunnen nadoen. ,,Maar stel nu eens dat blijkt dat u de enige bent die het niet kan. Dat voelt meteen heel onveilig. Mensen met dementie gaan vaak zelf verklaringen zoeken voor dingen die niet meer kloppen. ,Jij vertelt mij ook nooit wat', zeggen ze bijvoorbeeld tegen hun partner." Het kan een grote hulp zijn om in gesprekken geen vragen te stellen. Als je het wilt weten waar iemand woont, begin dan zelf met: ,,Ik woon in Bunnik." Grote kans dat dat wordt ervaren als uitnodiging om te antwoorden: ,,Ik woon óók in Bunnik."

MIDDENSTANDERS Mevrouw Rademakers uit Bunnik vertelde dapper over haar eigen dementie. ,,Op gekke vragen weet ik vaak het antwoord wel, maar niet meer op de vraag waar ik woon." Ze ondervindt veel hulp van de Bunnikse winkeliers, en vertelde hoe Lisa van Ravenswaay haar hielp met het versturen van de post. Janneke Schermers sprak van te voren met 47 van de in totaal 53 middenstanders in de gemeente, en op de avond zelf met drie daarvan. Het beeld dat naar voren kwam is behoorlijk dementie-vriendelijk. Veel ondernemers blijken een aantal van hun vast te klanten te helpen met boodschappen doen en betalen, en bouwen daar vaak ook veiligheidsmaatregelen bij in. Contact met familieleden wordt door alle winkeliers op prijs gesteld, en soms is het zelfs zo dat een winkelier de familie wijst op veranderingen. Het dorpse karakter van de gemeente draagt beslist bij aan hoe de middenstanders en inwoners met dementie omgaan.

Bezoeker Anna Margriet Kommer uit Odijk heeft zelf iemand in haar omgeving met dementie. Ze vond het een nuttige avond. ,,Met name die manier van vragen stellen was nieuw voor mij. Je kunt beter zelf iets noemen, en dan komt het antwoord wel. Ik vind het mooi hoe de winkeliers er mee omgaan, maar ik vind het wel verrassend dat dementie veel vaker voorkomt dan je denkt."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie