Eén van de bruggen in het Engelse werk
Eén van de bruggen in het Engelse werk Kuun Jenniskens

Chinese behangmotieven verwerkt in bruggen Amelisweerd

5 april 2019 om 19:33 lokaal

BUNNIK Het zal nog een week of twee duren voordat de laatste puntjes op de i zijn gezet, maar dan zijn de vijf bruggen in het Engelse werk klaar. Drie van deze bruggen zijn geïnspireerd op het Chinese behang en zijn versierd met vogels, bloemen en blaadjes.

door Kuun Jenniskens

De gemeente Utrecht heeft een onderdeel van landgoed Amelisweerd, dat ‘Het Engelse werk’ heet, een facelift gegeven. Er is een trap vernieuwd en de oude padenstructuur is hersteld, en vijf bruggen zijn vervangen. Alles naar een idee van landschapsarchitect Barry Kerckhoffs van Bureau Verbeek landschapsarchitectuur.

Een woordvoerder van de gemeente Utrecht legt uit dat bij de vormgeving van de bruggen inspiratie is gevonden in het Chinese behang uit het landhuis Oud-Amelisweerd. Met dit behang is vroeger het Oosterse landschap naar binnen gehaald. ,,Door de natuurmotieven te laten terugkomen in de bruggen, is in het heden binnen naar buiten gebracht - en is buiten met binnen verbonden, waardoor de samenhang tussen landhuis en park nog meer tot de verbeelding spreekt. Het vormgeven van bruggen met als inspiratie het oosten is een traditie die al bij de vroege en late landschapsstijl toegepast werd.”

De bruggen zijn gemaakt van cortenstaal en hout (de bovenkant van de leuning). Dat betekent dat ze uiteindelijk allemaal een roestige bruine kleur krijgen. De ondergrond is strekmetaal. Hierop zijn in drie lagen de motieven van het Chinese behang gelast.

Motieven van het Chinese behang
Zon en schaduw spelen een mooi spel
Zon en schaduw spelen een mooi spel
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie