Afbeelding
Zonnepanelen

Kansen voor zonnevelden

6 april 2019 om 07:04 lokaal

BUNNIK In een volle raadszaal gaf wethouder Spil uitleg over het beleidskader zonnevelden. Dit geeft aan waar zonnevelden kansrijk zijn en de randvoorwaarden wat betreft omvang en zichtbaarheid. Er is uitgebreid gesproken met alle betrokken partijen. Ook inwoners zijn hier bij betrokken. Zo zal ook worden gekeken naar mogelijkheden langs spoorlijnen en snelwegen.

door Ali van Vemde

De Historische Kring Tussen Rijn en Lek gaf aan zich zorgen te maken. "Het Kromme Rijngebied is een belangrijk gebied. Wij hebben geen bezwaar tegen zonnepanelen. Wel moet de ploegdiepte van 50 cm worden aangehouden, zodat archeologische vondsten bewaard blijven." Zij zouden graag zien dat een aantal plekken die op de kaart zijn aangegeven als beperkte locatie, rood worden.

Het CDA beloofde zoveel mogelijk rekening te houden met de opmerkingen van de Historische Kring. "Het beleidskader is overzichtelijk en duidelijk." Ook P21 is er blij mee. "Het is goed er zoveel mogelijk inwoners bij te betrekken, dit vergroot de acceptatie."De Liberalen vinden dat het niet ten koste mag gaan van het landschap en zo min mogelijk zichtbaar voor inwoners.

Om in 2040 klimaatneutraal te zijn dragen zonnevelden substantieel bij. Om het doel te bereiken is 43 hectare aan zonnevelden nodig (64 voetbalvelden) of zeven windturbines. Realistisch is dit niet, omdat dan iedere dakeigenaar mee moet doen om de volledige potentie op daken te benutten net als alle mogelijkheden tot besparing van energie. Als eerste komen de zonnevelden. Wethouder Spil gaf aan dat al veel ontwikkelaars en grondeigenaren voor de deur staan. Een tijdelijk maximum aan het aantal hectare moet ervoor zorgen dat niet het hele buitengebied vol komt te liggen met zonnevelden en inwoners kunnen wennen aan een veranderend landschap. "Het gebeurt in kleine stapjes." Rekening zal worden gehouden met het zichtveld. Bij 150 cm kijk je er overheen. Te laag is slecht voor de bodem. Ook aan flora en fauna wordt gedacht.

Op 18 april wordt de raad gevraagd in te stemmen met het Beleidskader Zonnevelden en de initiatiefnemer te verplichten een plan voor participatie van omwonenden op te stellen en hiermee te streven naar 50 % lokaal eigendom.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie