Het bestuur van ZijAcief: Jeanet Peterse, Ans Fontaine, Wil van Echtelt en Marianne de Jong
Het bestuur van ZijAcief: Jeanet Peterse, Ans Fontaine, Wil van Echtelt en Marianne de Jong ZijActief

Doek valt voor Zij-actief

30 maart 2019 om 07:30 lokaal

WERKHOVEN Op 17 februari vierde de afdeling ZijActief Werkhoven haar 80-jarige bestaan met een gezellig feest. Zes weken later volgt de allerlaatste bijeenkomst. Daarmee komt er een eind aan een begrip in Werkhoven.

80-jarig jubileum feestelijk herdacht

door Margriet Hunse

In 1939 nam pastoor Nijenrolde het initiatief voor de oprichting van de Werkhovense afdeling van de Boerinnenbond van de Katholieke Aartsdiocecane Boeren en Tuindersbond. Werkhoven sloot daarmee aan bij een landelijke trend voor het oprichten van vrouwenverenigingen, van uiteenlopende statuur. Van de 40 leden waren er bij de oprichting 19 gehuwd, de rest van de vrouwen was nog ongehuwd. De boerinnen kregen de gelegenheid elkaar te ontmoeten, maar er was ook oog voor educatieve doeleinden. Er waren bijvoorbeeld voorlichtingsavonden over huishouding, opvoeding en thuisslacht. Toen er in de jaren '60 inmiddels ook veel leden geen boerin waren, werd de naam veranderd in KPO, de Katholieke Plattelandsvrouwen Organisatie. In de jaren '90 werd ook het platteland uit de naam gehaald en ging de KPO verder onder de naam ZijActief.

DRIE O'S De vereniging hield door de decennia heen dezelfde drie doelen: ontmoeting, ontspanning en ontwikkeling. Maar de gemiddelde leeftijd van de leden steeg. De bestuursleden weten nog precies wanneer ze lid werden. Jeanet Peterse: ,,Vroeger kon je lid worden als je 17 was. Ik werd lid toen ik getrouwd was en jonge kinderen had." Wil van Echteld werd 50 jaar geleden lid, Marianne de Jong 35 jaar en Ans Fontaine 'slechts' 15 jaar geleden. Wil: ,,Onze leden zijn heel trouw. Vorige maand werden twee leden gehuldigd voor 40 jaar lidmaatschap, 2 leden voor 50 en één lid zelfs voor 60." Jeanet: ,,We hebben wel jongere leden gehad, maar die zijn na een paar jaar toch weer vertrokken. Wat zij zoeken, kunnen wij ze niet bieden. De tijden zijn natuurlijk veranderd. Toen wij lid waren was er ook verder niet zo veel, zoals sportverenigingen."

FIETSTOCHTEN Het jubileum op 17 februari was een feestelijke herdenking van de afgelopen 80 jaar en begon met een kerkdienst. Daarna was er een lunch voor de 45 leden. In de middag waren partners en speciale genodigden ook aanwezig en volgde er een muzikaal programma. Er was al die jaren ongeveer eens per maand een bijeenkomst. Regelmatig kwam er een spreker, was er een creatieve avond. Er waren fietstochten, wandeltochten, uitjes en excursies naar uiteenlopende bedrijven in de regio. Met de afdeling 't Goy onderhield de afdeling warme contacten, elk jaar was er een gezamenlijke avond. ZijActief-leden doken overal op in Werkhoven als er iets te doen was: bij acties voor het dak en op de kerstmarkt werden er wafels gebakken en zelfgemaakte spullen verkocht.

BRIEF Op 28 maart valt het doek definitief voor ZijActief. De leden vinden het erg jammer dat de afdeling ophoudt te bestaan, maar ze begrijpen het ook. Al jaren was het moeilijk om bestuursleden te vinden. Twee jaar geleden ging er daarom een brief naar de leden, met twee mogelijkheden: er melden zich nieuwe bestuursleden, of de afdeling wordt opgeheven. Wil: ,,Maar iedereen die in het bestuur zou willen, heeft dat al een of meerdere keren gedaan.." Marianne: ,,Daarnaast speelt het mee dat de leden gemiddeld steeds ouder worden, en er tegen op gaan zien om 's avonds naar een bijeenkomst te gaan." De opheffing van ZijActief Werkhoven volgt overigens ook weer een landelijke trend. Later deze maand stopt ook de provinciale overkoepelende organisatie, om dezelfde redenen.

JAARVERGADERING ,,Ik vind het een geruststellende gedachte dat de WOW er is, het Welzijn Ouderen Werkhoven. Die hebben elke week een inloopochtend waar veel van onze leden ook heen gaan. Bij de Weerdenhof zijn ook leuke activiteiten. En we gaan Werkoven niet uit hoor, we verliezen elkaar niet uit het oog. We kunnen nog steeds dingen organiseren, allen is dat niet meer onder de vlag van Zij-Actief, " zegt Wil. De allerlaatste bijeenkomst deze week is bij haar thuis. ,,We beginnen met de jaarvergadering. Daarna bekijken we tijdens de koffie ons archief. Lekker oude herinneringen ophalen. We hopen dat het zonnetje er bij schijnt!"

Ook de creatieve avonden werden goed bezocht.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie