Bewoners wijk Engboogerd laten zich informeren over ontwerp.
Bewoners wijk Engboogerd laten zich informeren over ontwerp. Lia van der Heijden

Engboogerd klaar voor toekomst

23 maart 2019 om 11:13 lokaal

Bewoners van de Engboogerd in Bunnik lieten zich informeren over de herinrichting van hun wijk.

door Lia van der Heijden

Odijk Dinsdagavond kregen de bewoners van de wijk Engboogerd voor de laatste maal gelegenheid om wijzigingen aan te brengen in het plan wat klaarligt voor de herinrichting van hun wijk. Hieraan vooraf gingen al een vijftal avonden waarin de bewoners tijdens z.g. 'placegames' konden aangeven wat zij belangrijk vonden voor hun woonwijk en waaraan hun woonomgeving in de toekomst moet voldoen.

Tijdens de eerste bijeenkomst werden in samenwerking met advies- en ingenieursbureau Lievense een aantal ontwerpprincipes vastgelegd. Zo vonden bewoners het belangrijk dat: de wijk verkeersveilig werd, de trottoirs beter bewandelbaar, er moesten extra speel- en ontmoetingsplekken komen, het plan moest passen bij de identiteit en historie van de wijk, waar mogelijk moesten meer groen en bomen aangeplant worden, en de wijk moest klimaatbestendiger worden. Met dit plan ging bureau Lievense aan de slag en presenteerde op 20 november van het vorig jaar een voorlopig schetsontwerp. Dit schetsontwerp werd aan de bewoners voorgelegd en de aanwezigen konden hun kanttekeningen plaatsen. Projectleider Bert Vossebelt van de gemeente Bunnik vertelt dat het hele project uiteindelijk langer heeft geduurd als gehoopt. De groep mensen die tijdens de eerste bijeenkomsten aanwezig waren wilden veel groen en bomen, de bewoners die zich later aansloten vonden parkeren belangrijk en wilden juist de parkeerplaatsen uitbreiden. ,,Maar het iedereen naar de zin maken lukt nu eenmaal niet", aldus Bert. Het plan wat er nu ligt en de wijze waarop bewoners betrokken zijn bij het hele proces gaat voorgelegd worden aan de gemeenteraad, want uiteindelijk moet de gemeente er 3 miljoen voor uittrekken.

Als alles volgens plan verloopt gaat de vervanging van de riolering in de wijk in oktober van dit jaar van start. Als de riolering vervangen wordt liggen de straten open en is dit dus een mooie gelegenheid om af te koppelen. Door de klimaatverandering is het nodig om het regenwater niet zomaar in het riool te laten stromen, maar in de tuin op te vangen. De gemeente heeft begin maart een workshop aangeboden waarop de bewoners informatie kregen over dit onderwerp en de wijze waarop regenwater op particuliere grond afgekoppeld kan worden ook hier was veel belangstelling voor. Over het algemeen zijn de mensen die aanwezig geweest zijn tijdens de informatie avonden zeer te spreken over de wijze waarop zij betrokken zijn bij de plannen voor hun wijk. Bewoner Siem Groot zegt dan ook: ,,Het is een lange weg geweest, maar wel een belangrijke weg." Rick Berkhout zegt: "Het uiteindelijk plan heeft veel tijd gekost, maar dat is niet erg, want we moeten er weer 40 á 50 jaar mee doen." Joost van de Flier vindt dat er goed geluisterd is naar de bewoners, het plan wat er ligt is een mooi geheel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie