Afbeelding
Richard Thoolen

Wandelcoach(es) gezocht

21 maart 2019 om 12:11 lokaal

BUNNIK Bewegen is niet alleen leuk maar ook noodzakelijk voor een juist functioneren van lichaam en geest. Er is een groep mensen die hulp kunnen gebruiken bij het meer in beweging komen en dat op een laagdrempelige manier. Buurtsportcoach Mieke wil voor die mensen een wandelgroep starten en is voor de begeleiding op zoek naar wandelcoaches.

De doelgroep bestaat uit twee subgroepen. Mieke: ,,Mensen zijn zich er vaak niet van bewust dat ze er een ongezonde leefstijl op na houden en komen dan met klachten bij de huisarts terecht. Dat kunnen bij voorbeeld zijn: kortademigheid, vochtophoping, gewrichtsklachten, verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk, verhoogde bloedglucosewaarden of COPD. De huisarts heeft de mogelijkheid om de mensen door te verwijzen naar het programma Bunnik in Vorm. Daar krijgen ze ondersteuning van een diëtist en fysiotherapeut bij het maken van een persoonlijk voedings- en beweegplan en gaan ze aan de slag. Dat traject duurt echter maximaal één jaar, en wanneer dat is afgelopen zijn ze weer op zichzelf aangewezen. Dat brengt het risico van terugval met zich mee. Om dat te voorkomen willen we ze helpen door een wandelactiviteit aan te bieden.

De tweede subgroep bestaat uit mensen die zich realiseren dat ze te weinig beweging hebben en wat stimulans kunnen gebruiken om regelmatig te gaan bewegen. Zij hebben de gang van huisarts via fysiotherapeut en diëtiste naar beweegactiviteit niet nodig maar vragen zelf eerder om hulp. Wie dat betreft kan zich gewoon bij mij aanmelden."

GEZELLIG Mieke: ,,Wij onderkennen twee pijlers van gezondheid: goede voeding en goede beweging. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar in de praktijk blijkt het voor mensen toch vaak moeilijk om een ongezonde leefstijl te veranderen. Er kunnen ook andere zaken meespelen als financiën en sociale contacten. Daarom willen we het wandelen laagdrempelig aanbieden waarbij ook gezelligheid een belangrijk aspect zal zijn. Een gezellige activiteit is veelal beter op te brengen en vol te houden dan een verplichte saaie work-out. Bibliotheek IDEA te Bunnik wil bijdragen aan de gezelligheid door een ruimte ter beschikking te stellen waar de deelnemers na de wandeling nog even met elkaar kunnen zitten voor een kopje koffie of thee.

KANDIDATEN Mieke: We zoeken mensen die het leuk vinden om het wandelgroepje te begeleiden, wandelcoach genoemd. De wandelcoach kiest een niet te lange route uit van een half uur tot een uur. Hij/zij begeleidt de wandelaars op een leuke en ontspannen manier en stemt de wandeling af op wat een ieder aan kan. Enige leiderschapskwaliteiten zijn gewenst. We willen de wandelgroep wekelijks laten plaats vinden. Het zou fijn zijn als we daarom meerdere wandelcoaches zouden kunnen vinden. Die kunnen elkaar dan aflossen en zo ook voor meer variatie zorgen. Misschien is het ook wel iets voor hondenbezitters: zij gaan er toch al vaak op uit en kunnen naast hun hond wellicht ook een wandelgroepje meenemen. We schatten in dat het wandelgroepje klein zal beginnen en zal uitgroeien tot maximaal 10 a 12 personen. Mensen die zich beschikbaar willen stellen als wandelcoach kunnen contact opnemen met Mieke via email: m.hilhorst@bunnikbeweegt.nl of telefoon: 06-23244886.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie