Afbeelding
n.v.t.

Optimaliseren van gezondheid en vitaliteit bij werknemers

6 maart 2019 om 15:50 Nieuws

De laatste jaren wordt er steeds meer aandacht besteed aan het onderwerp gezond leven. Men is bewuster van het belang van gezondere levensgewoontes, gezond eten en voldoende beweging. En dat is maar goed ook, want de cijfers van zowel de fysieke als mentale gezondheid zijn verontrustend. Bijna 50 % van de Nederlandse bevolking kampt met overgewicht (een Body Mass Index van meer dan 25) en 13% van de werknemers ervaart burn-outklachten. Dit verklaart de groeiende aandacht voor dit onderwerp waar duidelijk verbetering wenselijk is. De meesten mensen streven wel naar een gezond leven, proberen gezond te eten en voldoende aan sport te doen, maar denken bij het verwezenlijken van dit doel vooral aan wat er thuis en in hun vrije tijd gedaan kan worden, terwijl we juist een heel groot deel van de dag niet thuis, maar op kantoor of op onze werkplek zitten. Hoe kunnen we onze gezondheid en vitaliteit optimaliseren op onze werkplek?

Er zijn verschillende dingen die een bedrijf kan doen om de gezondheid van werknemers te verbeteren. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen dingen die de fysieke gezondheid en de mentale gezondheid van de werknemer verbeteren. Om de fysieke gezondheid te optimaliseren kan er bijvoorbeeld worden gekeken naar adequaat kantoormeubilair. Het is beter om niet te lang te zitten. Veel mensen met kantoorbanen, zoals administratiemedewerkers, telefonistes, laboratoriummedewerkers, etc. zitten meerdere uren per dag. Ook bij andere minder conventionele beroepen wordt veel gezeten zoals mensen die van gamen hun beroep hebben gemaakt en bijvoorbeeld meedoen aan online pokertoernooien zoals SCOOP of aan e-sport toernooien zoals Dreamhack. Een alternatief voor een gewone tafel om aan te zitten is een bureau dat zowel op zithoogte als op stahoogte kan worden afgesteld om een flexibele sta-werkplek of sta-gameplek te creëren, thuis of op kantoor. Op deze manier kan er afwisselend staand en zittend worden gewerkt of gegamed.

Er kan ook gekozen worden voor een professionele stoelmassage tijdens werkuren. Deze bedrijfsmassages duren zo'n 15 tot 20 minuten en worden over de kleding heen gegeven. Stress en spanning kan veel fysieke klachten veroorzaken die uiteindelijk tot ziekteverzuim kunnen leiden. Dankzij deze korte massages kan de werkgever zijn werknemers helpen meer te ontspannen en het stressniveau te verlagen. Er bestaan ook uitgebreidere diensten, zoals HC Health bijvoorbeeld, die in-house bedrijfsfysiotherapie aanbieden advies leveren voor een strategisch vitaliteitsbeleid binnen bedrijven. Naast in-house fysiotherapie maken zij werknemers bewust van hun werkhouding en geven werkhoudingadvies en bedrijfsfitness.

Een andere gezondheidsmaatregelen die werkgevers kunnen nemen is het aanbieden van yoga. Defensie doet het bijvoorbeeld en de politie ook, steeds meer bedrijven zien de voordelen in van yoga op het werk. Het verbetert de concentratie, voorkomt stress en is goed voor de werkhouding en het humeur. Yoga wordt ook steeds vaker gebruikt als aanvulling op het salaris, net als gratis fruit, koffie en thee.

Een maatregel die de werknemer zelf kan nemen om z'n fysieke gezondheid op het werk op peil te houden is bijvoorbeeld veel water drinken. Tijdens een drukke werkdag vergeet men regelmatig om genoeg te drinken. Denk aan de 2 liter water per dag regel, wat ongeveer een glas water per uur is. Een tekort aan vocht heeft een nadelige invloed op het concentratievermogen en de productiviteit.

Er zijn ook een aantal andere simpele dingen die de werknemer zelf kan doen om z'n mentale gezondheid te verbeteren op het werk. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om vrienden te maken met collega's. Dit komt de werksfeer ten goede, werkt stress tegen en bevordert de samenwerking. Er wordt zelfs beweerd dat goede omgang met collega's de levensverwachting verhoogt!

Als laatste is het belangrijk te beseffen dat je als werknemer verantwoordelijk bent voor je eigen gezondheid. Het is dus niet de bedoeling dat je jezelf kapot werkt en elke dag extra uren draait en nooit op tijd naar huis gaat. De veertigurige werkweek bestaat niet voor niks. Uit onderzoek naar het effect van overwerk blijkt dat er een verhoogd risico op een beroerte en hart- en vaatziekten is. Verder is overwerk vaak onbetaald, dus ook niet eens goed voor de portemonnee.

Een goede gezondheid is dus essentieel, niet alleen privé maar ook op het werk. De werkgever en de werknemer zijn samen verantwoordelijk voor het optimaliseren van de gezondheid op het werk en uit bovenstaande blijkt dat er met kleine veranderingen al heel veel bereikt kan worden. Gezondheid is goed voor de productiviteit en het welzijn van iedereen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie