Afbeelding
Pixabay

Niet alle stembureaus rollatorproof

5 maart 2019 om 12:30 lokaal

ODIJK Sinds 1 januari is de Kieswet gewijzigd. Dat is het gevolg van het VN gehandicaptenverdrag. Deze nieuwe wetgeving gaat over de toegankelijkheid van stembureaus. Het idee is dat kiezers met lichamelijke beperkingen zoveel mogelijk zelfstandig hun stem kunnen uitbrengen. In Bunnik voldoen niet alle stemlokalen aan deze nieuwe eisen.

door Kuun Jenniskens

Alle stembureaus zijn inmiddels bezocht en onderzocht aan de hand van een checklist. Beheerders van de diverse gebouwen hebben mee nagedacht over betere bereikbaarheid op 20 maart. Zo zullen drangers van deuren worden losgekoppeld en kleine obstakels worden verwijderd. Soms voldoen vloerroosters niet aan de toegankelijkheidseisen. Je zou daar een mat overheen kunnen leggen, maar daar zouden mensen over kunnen struikelen. Daarom heeft het college besloten deze roosters te vervangen.

Toch kunnen niet alle problemen worden opgelost. Zoals de toegankelijkheid van Prikkebeen, waarbij de toegang tot de verlaagde gymzaal niet voldoet. Ook het stembureau in de RK pastorie in Odijk voldoet niet. Daar zou de deur de hele dag open moeten blijven staan, maar dat kan met bepaalde temperaturen niet wenselijk zijn.

Op de gemeentelijke website is te zien welke stembureaus voldoen aan de criteria. Inwoners van Werkhoven moeten opletten. Zij moeten naar een nieuw stemlokaal: De Stevenshoek, Brink 5, ingang Herenstraat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie