Project New grid on the block

28 februari 2019 om 11:30 lokaal

BUNNIK Voor de energietransitie wordt een stevig beroep op het buitengebied gedaan, bijvoorbeeld voor zonnevelden of zonnedaken op (agrarische) bedrijfsgebouwen. In de praktijk komen veel duurzame energie-initiatieven echter niet van de grond. De aansluiting op het elektriciteitsnetwerk (of de kosten daarvoor) wordt vaak als belangrijke factor genoemd. Om die reden zijn Bunnik, Houten, Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug, de Provincie en Stedin gezamenlijk een onderzoek gestart naar de belemmeringen, maar ook naar mogelijke oplossingen.

door Kuun Jenniskens

Helder is dat het elektriciteitsnetwerk nu niet geschikt is om de hele energietransitie in het buitengebied te faciliteren. Daar komt bij dat Stedin nu werkt volgens een passieve, in de regelgeving vastgelegde benadering: 'u vraagt, wij investeren'.

De afstand tot een geschikt aansluitpunt bepaalt de hoogte van de aansluitkosten. In het Kromme Rijngebied liggen deze aansluitpunten langs de randen van het gebied en daardoor is de afstand van een zonneveldlocatie tot een aansluitpunt al snel enkele kilometers.

Voor zonnedaken zijn er wel aansluitmogelijkheden in het gebied, maar bij een grootschalige aanpak moet de aansluiting worden verzwaard. Vanwege hoge kosten haken mensen af.

Voorbeeld in Wijk bij Duurstede is dat een boer zijn schuurdak wil vol leggen en hiervoor een nieuw trafohuisje van ongeveer 50.000 euro moet bekostigen. Deze kosten worden niet meegerekend in de SDE+ subsidie. Oplossing kan zijn om actief samen te werken met buren en gelijktijdig een aansluiting aan te vragen.

Voor grootschalige zonnevelden en windmolens moet Stedin anticiperen en tijdig investeren in de infrastructuur in het hart en het zuiden van het Kromme Rijngebied. Dit mag Stedin wettelijk nu niet en bovendien zijn de financiële risico's te hoog als er uiteindelijk onvoldoende zonnevelden worden aangesloten.

Daarom zoeken de partners naar mogelijkheden om het juridisch mogelijk te maken dat Stedin vooruitlopend op concrete aanvragen, toch al gaat investeren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie