De Oranjebuurt gaat voor de bij

2 maart 2019 om 07:00 lokaal

BUNNIK Een workshop 'bloembommen' maken, het maken van een bijenhotel en het inzaaien van een bloemenweide op een middenberm. Het zijn plannen voor dit jaar van de Oranjebuurtvereniging. Daarmee adopteert de vereniging het fenomeen 'guerrilla gardenen': het tuinieren in de openbare ruimte. Zo draagt de Oranjebuurt bij aan de bij.

door Cerian van Gestel


Insecten verdwijnen massaal. Ook de bij verdwijnt. En dat terwijl er zonder de bij geen aardbei is, en geen appel en peer. De bij draagt namelijk fors bij aan het bestuiven van groente en fruit. Gelukkig zijn de bijen te helpen: hoe meer soorten bloemen in de buurt van de bij, hoe hoger de kans op overleven. Een spannende manier om de bij te helpen is door te gaan guerrilla gardenen.


GUERRILLA GARDENERS De guerrilla gardeners zijn gewone buurtbewoners die strijden voor meer groen in de buurt. Zij tuinieren in de openbare ruimte en veranderen lege bloembakken en verrommelde stukjes plantsoen in bloementuinen.


Buurtbewoner Cerian van Gestel wees de Oranjebuurtvereniging op dit initiatief. De vereniging was meteen enthousiast. Voorzitter Ciska Pittie: ,,We hebben een actieve groengroep in onze buurt, die de natuur een warm hart toedraagt en daar veel voor doet. Guerilla gardenen is in feite een nieuwe variant van 'groene buurtparticipatie'. Wij ondersteunen dit van harte."


IRENEPLEIN Naast de Irenezaal ligt in de Oranjebuurt een speelplein, het Ireneplein. Dit wordt sinds jaar en dag onderhouden door buurtbewoners. Vorig jaar kreeg de speeltuin een facelift in samenspraak met buurtbewoners en gemeente. Ciska: ,,De helft van het plein kreeg nieuwe beplanting, er kwam een avontuurlijke speelhoek voor kinderen met een spannende bult en doorgangen onder wilgen." Het boomschors onder de speeltoestellen kon vervangen worden dankzij sponsoring van het witte kerkje in Odijk en de gemeente Bunnik. Ook plantten de buurtbewoners bloemen en pootten ze in het najaar bollen voor bijen.


BLOEMBOMMEN Ook dit jaar is het Ireneplein het 'thuishonk' voor de activiteiten. Op 23 maart om 16.00 uur is de onthulling van een nieuw speeltoestel op het plein. Een mooi moment om met de buurtkinderen guerrilla gardeners 'bloembommen' te gaan maken. Cerian maakt ze al een tijdje: ,,Deze 'bommen' zijn balletjes van klei, compost en bloemenzaadjes die bijen aantrekkelijk vinden. Het is heerlijk om met een mooi doel voor ogen iets concreets te maken." De kinderen kunnen de bloembommen op het plein en in boomspiegels in de wijk gooien voor een - hopelijk - kleurrijk resultaat.


BIJENHOTEL De ambities in de buurt zijn groot. Ciska: "Misschien is het een leuk idee om tijdens het buurtfeest in september met de hele buurt een bijenhotel te maken of om een bloemenweide te zaaien, wellicht op de groenstrook in de Rijnzichtlaan? Ideeën zijn er genoeg." De buurtvereniging doet dit graag in onderling overleg. Daar is nog de tijd voor: meerjarige zaden voor bijenbloemen kunnen het beste in het najaar gezaaid worden. ,,Het duurt nog even voordat het najaar is, dus nog genoeg tijd om dit af te stemmen met de diverse betrokkenen", zegt Ciska.

De vereniging hoopt dat buurtbewoners door deze initiatieven worden geïnspireerd om zelf ook de schep op te pakken om in de buurt voor bijen te gaan tuinieren. Cerian: ,,In onze wijk zijn zeker kansen om kale boomspiegels te veranderen in bloementuinen en om rommelige plekken op te fleuren."

Info: www.oranjebuurtbunnik.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie