Wobbel heeft een nieuwe voorzitter

1 maart 2019 om 07:00 lokaal

Aandacht voor hergebruik speelgoed

BUNNIK Duurzaamheid is een trend van tegenwoordig, ook op het gebied van speelgoed hergebruiken. Speel-o-theek Wobbel, die zich tussen de scholengemeenschappen in MFA Kersentuin bevindt, doet al dertig jaar mee aan dit concept en het draait goed. Sinds 1 januari 2019 heeft de stichting een nieuw gezicht: Wijnand Vellekoop.

door Vera Sleeman

Speel-o-theek Wobbel is een stichting die op een laagdrempelige manier speelgoed aanbiedt. Leden hebben een abonnement voor 25 euro per jaar, waarmee ze drie stukken speelgoed voor drie weken mogen lenen. ,,Het concept is gebaseerd op duurzaamheid", legt Fransje Praagman uit, penningmeester en organisator. ,,Onze leden vinden het fijn om niet steeds nieuw speelgoed te hoeven kopen. Ze kunnen het een tijdje lenen en brengen het erna weer terug. Kinderen willen van alles, maar vaak ligt het na drie weken toch weer in de kast dus dit biedt een mooie oplossing."

VRIJWILLIGERS De stichting draait volledig op vrijwilligers. Iedere zaterdagochtend is de speel-o-theek open tussen tien en twaalf. Er staan dan twee of drie vrijwilligers in de uitleen. ,,Soms overwegen we om uit te breiden qua openingstijden maar daar hebben we te weinig mensen voor. We zijn opzoek naar nieuwe vrijwilligers die juist op andere momenten beschikbaar zijn."

VERNIEUWING Op dit moment is de speel-o-theek bezig met de vernieuwing van het speelgoed. ,,Op lange termijn willen we meer speelgoed voor een wat oudere doelgroep. Nu is alles gericht op kinderen met een basisschoolleeftijd." Daarnaast willen ze kijken of het mogelijk is dat de omliggende scholen ook lid kunnen worden. De vraag is wie dat kan regelen onder schooltijd en dat is nog een reden voor meer vrijwilligers. ,,We zijn er veel mee bezig, maar de praktische uitvoerbaarheid is vaak lastig."

OVERZICHT BEWAREN Naast de penningmeester, de speelgoedcommissaris en de vrijwilligerscoördinator bestaat het bestuur uit een voorzitter. Sinds 1 januari wordt deze functie uitgevoerd door Wijnand Vellekoop. Hij heeft al meerdere bestuursfuncties op zich genomen in verschillende sectoren en is bekend met lokaal organiseren. Zijn aandeel is om overzicht te bewaren rondom vergaderingen, aandachtspunten, contacten met buitenaf en de verbinding tussen alle onderdelen. Wanneer er iets speelt onderneemt hij daar actie op.

ONDERSTEUNENDE ROL Wijnand is het gezicht van de speel-o-theek. ,,Ik zorg ervoor dat alles draait. Ik heb contact met de gemeente, ondersteun waar nodig en kijk naar wat beter kan", aldus Vellekoop. ,,Ik heb een ondersteunde rol wanneer er zich problemen voordoen en blijf in contact met onze gebruikers. Netwerken is essentieel, evenals het kijken naar de wensen van buitenaf. Ik ben graag bezig!"

KINDERKLEDINGBEURS Buiten de uitleen om vinden er ieder halfjaar kinderkledingbeurzen plaats. Vrijdagavond worden alle ingezamelde kledingstukken gesorteerd en zaterdagochtend tussen negen en twaalf zijn de deuren open. Er wordt ook speelgoed verkocht dat niet meer uitgeleend wordt. Praagman: ,,De inbrengers van de spullen krijgen 75 procent van de opbrengsten en wij 25 procent. Door deze inkomsten blijven we draaiende."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie