De finale van de vorige editie
De finale van de vorige editie Colijn van Noort

Bunnik over Bunnik: vanuit creativiteit je ervaringen delen met de plek die ons bindt.

16 januari 2019 om 11:03 lokaal Deel je nieuws

Dit jaar vindt voor de vijfde keer de (beeld)verhalenwedstrijd Bunnik over Bunnik plaats. De verhalen zijn ingeleverd, de jury buigt zich over de top 3, en we maken ons op voor de finale: verhalenfestival Bunnik over Bunnik. De vorige editie, twee jaar geleden, werd gewonnen door Lidwien van Bommel (schrijven), Erik de Groot (fotografie), Olger van der Vliet (film) en Niels Schut (schilderen en aanmoedigingsprijs bij schrijven). Hoe kijken zij terug en waarom is het zo leuk om op 27 januari naar de Schoudermantel te komen voor het Verhalenfestival?

Bunnik over Bunnik

Door een flyer, het Groentje, posters in de bieb of via via, de voormalige winnaars zijn allemaal op hun eigen manier op het spoor van de verhalenwedstrijd gekomen. Lidwien, Olger en Niels volgden ook workshops, Erik werd getipt omdat mensen zijn foto’s over Bunnik, die hij een poosje deelde op Facebook, mooi vonden.

Meedoen

Waarom meedoen? Niels: “Ik dacht, hier kan ik bewijzen wat ik kan. Ik was elf en ik kon dingen die niet iedereen kan. Eerst dacht ik dat het alleen workshops waren, pas later hoorde ik dat je ook mee kon doen aan de wedstrijd.” Erik voegt toe: “Ik vond het een leuk regionaal initiatief, het is leuk je creativiteit te delen met anderen. En ook spannend en kwetsbaar, eerlijk gezegd.” Voor Lidwien werken de deadlines die bij een verhalenwedstrijd horen goed. “Ik vind ze fijn en leerzaam. Insturen helpt je om een verhaal ook helemaal af te maken”.

Waar halen ze hun inspiratie vandaan? Olger: “Ik had aanvankelijk geen idee waarover ik een filmpje wilde maken. Toen ik een aantal beelden had geschoten bij de Kromme Rijn en bij het station zag ik een soort contrast tussen die twee delen van Bunnik. Zo kwam ik op het idee ‘Contrast in Bunnik’. Lidwien: “Ik vind factie leuk. Elementen naar waarheid gecombineerd met verzonnen dingen. De personages (een meisje) en het decor (de ijsbaan in de jaren ’60) had ik vrij snel bedacht, een plot vind ik lastiger. Ik heb veel tijd in research gestoken, ben echt in die tijd gedoken!

Finale

Niels: “Mijn verhaal voorlezen, ik vond het wel spannend. Maar Simone (Hazendonk red.), die ik ken van de BSO, las ook voor. Toen dacht ik: dan kan ik het ook.” De dag van de finale was een bijzondere dag voor Erik. “Mijn ouders waren er, mijn vrouw en twee kinderen en ook de overburen waren gekomen. De zaal zat helemaal vol. Allemaal mensen met interesse in Bunnik. Het was leuk om onze gemeente te zien door de ogen van allemaal verschillende mensen. Iedereen had een andere invalshoek gekozen. Het geeft verdieping en laat je op een andere manier naar je woonplek kijken.”

Winnen

Olger: “Ik was natuurlijk heel blij toen ik had gewonnen. Ik ben ook doorgegaan met het maken van filmpjes en heb afgelopen zomer mijn eigen site live gezet. Ik krijg steeds meer opdrachten om filmpjes te maken voor bedrijven etc.” Lidwien: “Bunnik over Bunnik winnen was voor mij een aanmoediging om door te gaan. De positieve feedback van de jury was een motivatie om me te blijven ontwikkelen. Erik: “Ik voelde me toch wel trots, het was ook lang geleden dat ik iets had gewonnen”. Niels: “Op school heb ik het schilderij laten zien en mijn verhaal voorgelezen. Klasgenootjes, familie, iedereen was trots.”

Verhalenfestival Bunnik over Bunnik is op zondag 27 januari tussen 14.45 en 17 uur in jongerencentrum De Schoudermantel, Singelpark 5 in Odijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie