Beloning voor collectief aardgasvrij wonen in het Burgje

24 december 2018 om 11:51 lokaal Deel je nieuws

BELONING VOOR COLLECTIEF AARDGASVRIJ WONEN IN HET BURGJE

 

In november ging de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) in gesprek met bewoners van de nieuwbouwwijk Het Burgje over aardgasvrij wonen. De belangstelling was groot. De toekomstige huiseigenaren hadden veel vragen, bijvoorbeeld over het vermogen van de warmtepomp, vloerverwarming op de eerste verdieping, mogelijke geluidsoverlast en de kosten. Informatie voor bewoners is terug te vinden op www.nmu.nl/gasvrijwoneninhetburgje

 

Beloning aan álle bewoners van het Burgje als er geen aardgasleiding de grond in gaat
De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) pleit al een tijd voor het geheel aardgasvrij aanleggen van Het Burgje. Niet alleen omdat dit CO2 uitstoot scheelt en we als land onze in Parijs gemaakte afspraken moeten nakomen. Maar ook omdat het niet aanleggen van het aardgasnetwerk ons als maatschappij geld scheelt. Een gasleidingennet dat nu nog wordt aangelegd is niet meer rendabel. Het is een  maatschappelijke desinvestering, omdat de netbeheerders de gemaakte kosten onder al hun aansluitingen omslaan. De NMU wil voorkomen dat dit straks ook in Bunnik het geval is, wanneer slechts een handjevol mensen voor een woning mét aardgas kiest. Daarom heeft de NMU bij netbeheerder Stedin en overheden gepleit voor het beschikbaar stellen van een beloning voor de wijk, wanneer er collectief gekozen wordt voor een wijk zonder aardgas. Het gaat om een behoorlijk bedrag dat de bewoners gezamenlijk kunnen besteden aan collectieve doelen. Zoals een kunstobject, buurtfeesten, meer openbare elektrische auto’s, een gezamenlijke speeltuin, etc. Het idee is dat dit bewoners motiveert om hun eventuele keuze voor een woning met aardgas te heroverwegen.

 

Voorlichtingsavond donderdag 10 januari

Bij voldoende belangstelling gaat de NMU op donderdag 10 januari graag in gesprek met de toekomstige bewoners van Het Burgje over de beloning voor de aardgasloze wijk tijdens een voorlichtingsbijeenkomst van 19.30 tot 21.00 uur (locatie volgt). Interesse om hier bij te zijn? Laat het dan weten aan Ieke Benschop van de NMU: i.benschop@nmu.nl.  

U kunt haar ook mailen met suggesties voor onderwerpen die ter sprake moeten komen, voor informatie die niet mag ontbreken, of andere zaken die u wilt afstemmen.

Daarnaast organiseert de NMU indien daarvoor voldoende interesse is, een excursie naar een aardgasloze wijk. Zo kunnen bewoners zich nog beter laten informeren en persoonlijke verhalen horen van eigenaren van een woning met luchtwaterwarmtepomp. Geef uw interesse op via een mailtje aan Ieke Benschop.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie