Afbeelding
Kathelyn Spanjers

De Schoudermantel

20 december 2018 om 07:32 lokaal

BUNNIK Jongerenwerk de Schoudermantel is dé plek waar jongeren uit de gemeente Bunnik terecht kunnen voor gezelligheid en chillen met leeftijdsgenoten, maar ook voor het organiseren van leuke evenementen en advies.

Margriet Hunse

Een team van 5 beroepskrachten en 30 vrijwilligers zorgen dat er voor alle jongeren van 10 tot 21 jaar iets te doen is. Het meest bekend zijn de woensdagmiddagen voor kinderen uit groep 7 en 8. Kathelyn Spanjers: ,,Ik word wel eens aangesproken door ouders die zich afvragen of er een volwassene aanwezig is, en wat die oudere jeugd er eigenlijk doet. Nou, die volwassene ben ik, en de oudere jeugd zijn de vrijwilligers die komen helpen. Elke woensdagmiddag gooi ik om half drie de deuren van de Schoudermantel open, en iedereen vanaf tien jaar mag dan binnenkomen." Er kunnen games gespeeld worden, er is tafelvoetbal, knutselen en spelletjes. Bovendien is er elke week een georganiseerde activiteit op het gebied van sport, kunst, koken, bakken, knutselen of schilderen. ,,De kinderen dragen vaak zelf aan wat ze zouden willen doen. Laats was er een jongen die graag theaterles wilde geven aan zijn leeftijdsgenoten."

KERSENTUIN Steeds meer jongeren weten de weg naar de Schoudermantel te vinden. Wekelijks bezoeken meer dan 30 kinderen de woensdagmiddagen in Odijk. Ook in de kerstvakantie zorgt de Schoudermantel voor een paar leuke activiteiten. Eens per maand is de Schoudermantel open in de Kersentuin in Bunnik, en ook op die middagen is het druk. Vaak is Hassan Touh daar te vinden. ,,De Bunnikse jongeren vinden het leuk om Fifa te spelen, en er hangt daar een enorme tv. Maar we doen er natuurlijk nog veel meer", zegt Hassan. Regelmatig komt ook een van de buursportcoaches langs voor bijvoorbeeld een potje voetbal op het plein.

SCHUIMPARTY Zes keer per jaar is er een avondactiviteit voor de iets oudere leeftijdsgroep van bruggers en tweedeklassers. Voorbeelden zijn de spooktocht en de schuimparty's; ook daar helpen de vrijwilligers mee. Kathelyn: ,,En ook voor deze jongeren geldt: kom met een idee, dan helpen wij met de uitvoering. We hebben hier zo'n mooie zaal: het is zonde als die niet gebruikt wordt."

STRAAT Hassan is als ambulant jongerenwerker vaak op straat te vinden: op maandagmiddag, woensdagmiddagen en vrijdagavond, in alle drie de dorpen. Hij kan fungeren als bemiddelaar als er in een buurt overlast wordt ondervonden. ,,Maar ik zoek nog veel liever jongeren op dan gewoon bij elkaar komen. Ook zij kunnen kenbaar maken wat ze graag zouden willen. Zo is de skatebaan in Odijk ontstaan, maar ook de afvalbak voor de Schoudermantel. De jongeren hebben er zelf bij geholpen om die te plaatsen." Hassan is actief op social media en onderhoudt ook op die manier contact met de jongeren.

COACHING Andreas Geurts is coördinator en onderhoudt contacten met de gemeente en andere partners. ,,Onze werkwijze is behoorlijk veranderd de afgelopen jaren; we richten ons nu meer op vragen die vanuit de jongeren komen. Bij alles wat wij organiseren, stellen we de vraag: wat hebben jongeren eraan?" Voor alle vrijwilligers organiseert de Schoudermantel elke maand een avond voor de praktische zaken, maar ook voor de gezelligheid. Een heel andere ondersteuning die de medewerkers van de Schoudermantel kunnen bieden aan individuele jongeren, is een coachingstraject. Andreas: ,,Dat varieert van 'hoe zoek ik een baan' tot praatpaal om je verhaal kwijt te kunnen. Voor iemand die onzeker is en moeilijk vrienden maakt, kan het bijvoorbeeld heel leuk zijn om zich aan te sluiten bij de vrijwilligersgroep." Naast al deze activiteiten voor jongeren verzorgen de medewerkers van de Schoudermantel voorlichtingslessen op basisscholen over uiteenlopende onderwerpen. Dat kan gaan over vuurwerkgebruik, gezondheid, groepsdruk, social media en pesten.

KERSTVAKANTIE Op 27 december organiseert de Schoudermantel een zaalvoetbaltoernooi voor 14 tot 18-jarigen en op 2 januari voor 10 tot 14 jaar. In januari begint er een dj-cursus, en vanaf februari staan er weerbaarheidslessen voor jongens en meiden op het programma. Alle activiteiten: www.schoudermantel.nl.

Van links naar rechts: Andreas, Kathelyn en Hassan voor de Schoudermantel achter het gemeentehuis.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie