Egbert Egberts (links) overhandigt het eerste exemplaar aan Chris Nieuwpoort (rechts) en Piet van Zaal.
Egbert Egberts (links) overhandigt het eerste exemplaar aan Chris Nieuwpoort (rechts) en Piet van Zaal. Justin Egberts

25 jaar VDMS in boekvorm vervat

16 december 2018 om 17:43 lokaal Deel je nieuws

REGIO In het kader van het vijfde lustrum van Vereniging De Motorsleepboot heeft het bestuur van de VDMS besloten om een naslagwerk te laten maken in de vorm van een boek. Een historisch naslagwerk vol met foto’s, interviews, verhalen en getekende illustraties.

Voorzitter Chris Nieuwpoort: “Met dit jubileumboek wordt teruggekeken op de geschiedenis van Vereniging De Motorsleepboot. De redactie heeft zeer uitvoerig onderzoek gedaan en heeft daarbij een document samengesteld waaraan veel plezier beleefd kan worden. Veel herinneringen worden opgehaald.”

 

De VDMS heeft door het gehele land leden. Dat zijn ruim 650 sleepbooteigenaren. Zij bezitten een sleepboot en/of opduwer die aan specifieke eisen moet voldoen. Fraaie exemplaren van deze boten liggen onder andere in de havens van Wijk bij Duurstede, Vianen en Nieuwegein. De doelstelling van de vereniging is het behouden van dit varend erfgoed en het organiseren van evenementen. Het sociale aspect heeft een ruime plaats binnen de vereniging. Jaarlijks worden er vele evenementen georganiseerd, waarvan de Nationale Sleepbootdagen in Zwartsluis en Vianen het hoogtepunt vormen. Maar leden nemen ook deel aan andere evenementen. Dit komt ook tot uitdrukking in het boek, met bijdragen onder andere van de bekende Nederlander en tevens sleepbootkapitein en -eigenaar Midas Dekkers, tekenaar Jaap Beetsma, fotograaf Justin Egberts, schrijvers Jan Weij, Gert Herreburgh, Leonie Wassenburg- De Jonge, Albin Glaser, Anton Schoo en Matthijs Wink en journalist/auteur Egbert Egberts. Over de geschiedenis van de motorsleepboot en de opduwers, mét een overzicht van de VDMS-vloot. Inclusief heus ISBN-nummer, opdat het boek voor het nageslacht kan worden gedeponeerd in archieven en dergelijke. Dat betekent dat de VDMS in het jubileumjaar ook nog eens uitgever is geworden.

Het boek is ‘te water gelaten’ op sleepboot ‘Morgenster’. Eindredacteur/editor Egbert Egberts, verantwoordelijk voor de samenstelling van ’25 Jaar Vereniging De Motorsleepboot’, reikte het eerste boek uit aan voorzitter Chris Nieuwpoort en penningmeester Piet van Zijl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie