Afbeelding
Margriet Hunse

Ouderen geportretteerd

12 december 2018 om 07:28 lokaal

BUNNIK – WIJK BIJ DUURSTEDE Vijfenzeventig bewoners van Bunninchem en het Ewoud en Elisabeth Gasthuis werden vorige week geïnterviewd en gefotografeerd door studenten van de opleiding Media en Communicatie aan de creatieve vakopleiding Nimeto in Utrecht.

Margriet Hunse

LEVENSVERHAAL Quarijn, waar beide woonlocaties deel van uitmaken, heeft regelmatig stagiaires van deze opleiding. Zo is ook het idee voor dit project ontstaan. ,,Tot nu toe hebben de tweedejaars studenten voornamelijk elkaar en mensen uit hun directe omgeving geïnterviewd. Een gesprek met een onbekende oudere is voor hen nieuw," vertelt docent Mariëlle Osté. De studenten hebben vragen voorbereid voor een portretinterview en voor een thematisch interview, bijvoorbeeld over hoe het is om ouder te worden. ,Het mes snijdt aan twee kanten: Quarijn wil laten zien dat hun bewoners allemaal een eigen levensverhaal hebben, en onze studenten kunnen ervaring opdoen met interviewen van onbekenden. Ouderen en jongeren hebben vaak wederzijds vooroordelen over elkaar, en op deze manier kunnen er misschien wat van die vooroordelen worden weggenomen."

OPSCHRIJFBOEKJES Rebecca en Dominique (17) halen hun opschrijfboekjes tevoorschijn. Ze hebben een aantal vragen voorbereid. Rebecca wordt zelf ook geïnterviewd door een verslaggever van RTV Utrecht, door haar opleiding is ze duidelijk gewend aan de camera. Dominique vertrekt met studiegenoot Evie naar de kamer van mevrouw Veluw-van den Brink. Zij vindt het leuk om de vragen van de studentes te beantwoorden. Ze vertelt graag over haar leven in het Ewoud en Elisabeth Gasthuis, en over haar dochter en kleindochters die allemaal in de zorg werken.

LUCHTMACHT Mevrouw van Veluw is niet meer zo mobiel en dat vindt ze jammer. ,,Ik wil nog van alles, maar ik kan het niet meer." Gelukkig neemt haar familie haar regelmatig in de auto mee naar de binnenstad van Wijk bij Duurstede. Terwijl Dominique haar vragen stelt, maakt Evie de foto's. Mevrouw van Veluw groeide op in Driebergen, en woonde daarna onder andere in Leeuwarden en Soesterberg omdat haar man bij de Luchtmacht werkte. Bij de vraag ,,Wat was uw werk?" antwoordt ze: ,,Ik had geen werk, ik was huisvrouw. Dat mocht niet van de Luchtmacht, en anders had mijn man het ook vast niet goed gevonden."

BOEKJE ,,Zo'n vraag over het werk geeft precies aan waarom dit zo'n goed project is," zegt docent Osté. ,,De studenten kunnen zich haast niet verplaatsen in het leven van een oudere toen die 17 was, hun leven zag er heel anders uit dan dat van nu." Dominique vond het gesprek met mevrouw Van Veluw erg leuk. ,,Ze vertelde dat ze vroeger niet mocht werken. Natuurlijk had ik dat al een keer gehoord tijdens geschiedenis, maar ik vind dat nog steeds een rare gedachte." Rebecca voerde twee gesprekken met heel verschillende mensen. De een gaf korte antwoorden, de ander had juist heel veel te vertellen. ,,Ik vond het een speciale ervaring." De studenten hebben tot 14 december om hun portretten in woord en beeld in te leveren. De afdeling communicatie van Quarijn maakt vervolgens een boekje dat aan de deelnemers wordt uitgedeeld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie