Het poortgebouw van landgoed Rhijnauwen
Het poortgebouw van landgoed Rhijnauwen Richard Thoolen

Samenwerking landgoederen; afstemming is het sleutelwoord

9 december 2018 om 07:26 lokaal

BUNNIK De landgoederen Amelisweerd, Rhijnauwen en Fort Vechten - alledrie gelegen op grondgebied van Bunnik - zijn zeer aantrekkelijk voor recreanten. Omdat Utrecht en De Uithof stevig gaan groeien, hebben de gemeenten Utrecht, Bunnik en de provincie besloten een bestuurlijke samenwerking op te zetten. Doel is dat er meer samenhang en balans ontstaat tussen de functies en waarden van het gebied.

Kuun Jenniskens

Het gebied Amelisweerd, Rhijnauwen en Vechten wordt binnen dit netwerk afgekort als ARV. Wethouders Erika Spil (Bunnik), Lot van Hooijdonk (Utrecht) en gedeputeerde Mariëtte Pennarts (provincie) tekenden hiervoor dit najaar een overeenkomst. Het AVR wordt een netwerk met korte lijnen tussen deze drie overheden. Ze gaan elkaar goed op de hoogte houden over wat er speelt. Afstemming is het sleutelwoord. Het Plan van Aanpak AVR is op 6 november door B&W Bunnik vastgesteld.

WAARDEN Volgens dit Plan van Aanpak kenmerkt het gebied zich door historische, culturele, landschappelijke en ecologische kwaliteiten. De ARV wil deze beschermen en versterken. In de loop van de 20e eeuw zijn deze landgoederen aangekocht door de gemeente Utrecht als recreatiegebied voor haar inwoners. Sterk beeldbepalend zijn de Hollandse Waterlinie en de Romeinse Limes - die beiden zijn genomineerd voor de UNESCO werelderfgoedlijst.

DRUK Dit zal het gebied nog meer op de kaart zetten. De toestroom van bezoekers is al groot en het gebied is vrij compact. Het idee is om bezoek ook meer richting het zuiden - dus Fort Vechten, Nieuw Wulven en waar mogelijke de Kromme Rijnstreek - te verleiden. De gemeente Utrecht wil het gebied Maarschalkerweerd beter benutten.

Verder wil ARV kijken of er betere afstemming kan komen tussen de vele beleidsplannen (in een bijlage staan er 20) die op of nabij dit gebied spelen. Zonder afstemming zal dit de kwaliteit van het gebied niet ten goede komen; de samenhang moet zichtbaar worden. Zonder dat zal het gebied onder zijn eigen succes - en de vele initiatieven - ten onder gaan.

GEEN VISIE Na contacten met ondernemers (agrariërs, musea, horeca) in het gebied (die onderling goed samenwerken) is gebleken dat er geen behoefte is aan nieuwe visie op het ARV. Het Plan van Aanpak AVR spreekt van ‘participatiemoeheid’, de stakeholders hebben al vaak input gegeven. Wel juichen zij de coördinatie tussen de overheden toe, en ze willen graag tijdig worden betrokken bij ontwikkelingen.

CHAOS Ondernemers gaven aan dat er één groot probleem is; op bepaalde weekenden in het voorjaar en het najaar is de parkeerdruk groot en dat geeft veel zoekverkeer. Vooral bij het poortgebouw van de Stayokay geeft dat chaotische en gevaarlijke situaties met fietsers en voetgangers. Er wordt gekeken of parkeerplekken op Uithof/USP en van Fort Vechten beter kunnen worden benut. Ook wordt het parkeerverwijssysteem nader bekeken. Het tunneltje onder de A12 wordt aantrekkelijker gemaakt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie