Mahasti van Otterdijk-Naraghi en Naghmeh Badcoubei met een foto van Shahrzad en haar gezin.
Mahasti van Otterdijk-Naraghi en Naghmeh Badcoubei met een foto van Shahrzad en haar gezin. Margriet Hunse

Onterecht gevangen in Iran

4 december 2018 om 11:30 lokaal

BUNNIK Naghmeh Badcoubei en Mahasti van Otterdijk-Naraghi zijn twee inwoners van Bunnik die bahá'í zijn. Shahrzad Nazifi, de schoonzus van Mahasti, is onlangs in Iran gearresteerd, alleen omdat ze bahá'í is.

Margriet Hunse

De ouders van zowel Badcoubei als Van Otterdijk zijn oorspronkelijk afkomstig uit Iran, en beiden hebben familie in Iran. Iran heeft, na India, de een na grootste bahá'í-gemeenschap ter wereld. Deze religie is relatief nieuw, in 2017 werd de 200-ste geboortedag van de stichter Bahá'u'lláh wereldwijd gevierd. Centraal bij de bahá'ís staat de visie dat de mensheid als één familie is, ze streven naar vrede en de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen. Daarnaast is voor de bahá'ís dienstbaarheid aan de gemeenschap belangrijk. Veel bahá'ís zetten zich in voor bijvoorbeeld onderwijs en hulp bij natuurrampen in Iran.

BELEMMEREN Naghmeh Badcoubei: ,,Vanaf 1979, toen de Islamitische revolutie plaatsvond, is het officiële beleid in Iran om bahá'ís te belemmeren in hun religieuze, sociale en economische ontwikkeling. Er is sprake van systematische discriminatie, arrestaties en gevangenneming, uitsluiting van hoger onderwijs, geweld, hun winkels worden gesloten, ze mogen niet voor de overheid werken, begraafsplaatsen worden vernield en, paspoorten worden ingenomen." ,,Onder het regime van de Sjah konden bahá'ís nog naar de rechtbank en soms hun gelijk halen, ik ken zo'n verhaal uit de familie," vult Mahasti van Otterdijk aan.

ARRESTATIE De laatste tijd lijkt de onderdrukking weer toegenomen met een oplopend aantal winkelsluitingen en arrestaties. Twee weken geleden werd de familie van Mahasti opgeschrikt door het bericht dat haar schoonzus Shahrzad Nazifi is opgepakt en in de beruchte Evin-gevangenis vastzit. ,,Er is geen enkele reden voor de arrestatie te bedenken, behalve het feit dat ze een bahá'í is. Zij heeft ongewoon werk, ze doet namelijk op aan motorcross. In Iran is dat voor vrouwen alleen mogelijk op een circuit, want dat valt wettelijk niet onder de openbare ruimte," licht Mahasti toe. ,,Er zijn twee huiszoekingen geweest en mijn schoonzus en nichtje zijn meegenomen. Mijn nichtje hebben ze weer laten gaan. De kinderen zijn verschillende keren naar de gevangenis geweest voor informatie, maar die krijgen ze niet. Er is geen proces, ze mogen hun moeder niet zien. Wel kregen ze hun in beslag genomen mobiele telefoons weer terug. Shahrzad is een sterke vrouw, maar je weet niet hoe ze hier uit komt. Ik ben heel bezorgd, want ik ken de beruchte verhalen over deze gevangenis."

VN-RESOLUTIE Het enige dat helpt is wereldwijde aandacht. Hoe meer mensen meekijken, hoe ongemakkelijker het wordt voor de Iraanse overheid om bahá'ís en andere religieuze minderheden te vervolgen. Op het moment zitten ruim 70 bahá'ís gevangen in Iran. Op 15 november heeft de Verenigde Naties een resolutie aangenomen waarin Iran wordt opgeroepen te stoppen met de stelselmatige onderdrukking en vervolging van de bahá'ís. Naghmeh en Mahasti zijn blij met de resolutie en hopen dat het iets gaat opleveren. Naghmeh: ,,Als de VN een resolutie aanneemt, dan is het de rest van de wereld duidelijk dat er echt iets aan de hand is."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie