Ruud van Bennekom mocht direct na zijn installatie aan de bak.
Ruud van Bennekom mocht direct na zijn installatie aan de bak. Colijn van Noort

Nieuwe burgemeester popelt om van start te gaan

21 november 2018 om 11:22 lokaal

BUNNIK Ruud van Bennekom mocht dit weekend direct na zijn installatie als burgemeester van Bunnik, Sinterklaas ontvangen. Op vrijdag was er direct afstemming nodig met politie en justitie over de branden in Werkhoven. Dat is geen punt, want deze burgemeester staat te popelen.

Kuun Jenniskens 

Waarom staat hij zo te popelen? Dat heeft in eerste instantie met Bunnik te maken. En met de aard van de functie. Maar ook met de sollicitatieprocedure, die lang duurt. Om met dat laatste te beginnen: ,,Toen ik hoorde dat Hans Martijn Ostendorp stopte, wist ik het al. Op 19 april was de profielschetsvergadering in de Bunnikse raad, die heb ik thuis met de koptelefoon op geluisterd. De vacature kwam pas vrij in mei. Vervolgens bleef het drie maanden helemaal stil, dat is een hele rare periode. Ik bleef alles volgen over Bunnik, zoals de coalitieonderhandelingen. Terwijl je eigenlijk nog niks weet. Pas begin september had ik mijn sollicitatiegesprek.” Ruud van Bennekom koos echt voor Bunnik en had geen andere sollicitaties lopen. ,,Ik ben echt al die tijd met mijn aandacht bij Bunnik geweest.”

ONVERGETELIJK Met plezier blikt Van Bennekom terug op donderdag 15 november - de dag van zijn installatie. ,,Ik ben bevestigd in het feit dat ik een goede keuze heb gemaakt. Ik vond het geweldig. Het was een onvergetelijke dag en ik voel me heel welkom. Er waren gewone Bunnikers en ook mensen namens allerlei organisaties - ik proefde zoveel betrokkenheid. Dit voelt heel rijk!”

KLASJE Door zijn 15-jarig directeurschap van het Genootschap van Burgemeesters, weet hij alles van het burgemeesterschap. Hij trainde en coachte burgemeesters en schreef een handboek erover. Van Bennekom: ,,Nu gaan we ontdekken waar het gat ligt tussen kennis en kunde. Burgemeester word je pas door het te doen. Die fase wil ik nu in. Alles is nieuw.” Hij komt voor de bijzondere situatie te staan, dat hij zelf gaat deelnemen aan ‘Het Klasje’ - dat is het opleidingsprogramma voor burgemeesters - terwijl hij er voorheen de begeleider van was.

TOELATEN IN HUN LEVEN Waar verheugt Ruud van Bennekom zich het meest op? ,,Het mooie is dat mensen je toelaten in alles wat ze meemaken. Als burgemeester ben je aanwezig bij 50 en 60- jarige huwelijken, maar ook bij droevige gebeurtenissen. Gewoon door er te zijn, kun je wat betekenen. Je bent bij gebeurtenissen die belangrijk zijn in een mensenleven. Je moet het wel echt menen, waarachtig zijn.”

Wat is nou precies de aantrekkingskracht van deze gemeente? ,,Bunnik ligt dichtbij een grote stad, maar ook in een prachtig groene omgeving. Zo woon ik ook in Bergschenhoek ten opzichte van Rotterdam. Ook de schaal past bij mij. Er is maar één Bunnik en daar wilde ik graag burgemeester worden.” Ruud van Bennekom is de afgelopen jaren veel in Bunnik geweest, vanwege vergaderingen van het Genootschap van Burgemeesters op het gemeentehuis in Odijk. Toen het burgemeesterschap in beeld kwam is hij nader gaan kennismaken. ,,Ik ben rondjes gaan rijden in de omgeving. Ik heb de landgoederen bij Amelisweerd bezocht, en daar gewandeld. Mijn vrouw ging op zondag mee. Zo zaten we samen op het terras bij het Wapen in Bunnik en Odijk. Ook ging ik naar het Wapen van Werkhoven, maar dat bleek een zaal te zijn, geen café. Verder ben ik boodschappen gaan doen in Odijk en Bunnik, kocht een fles wijn, een boek, en vis bij de viskraam in Werkhoven. En we zijn uit gaan eten.”

Kennelijk beviel het? ,,Ik zag het me hier wel doen. Ik kan me hier wel thuis voelen, mijn vrouw Bep voelt dat ook zo. Dat er een ambtswoning is, is voor ons een zorg minder. In deze regio vind je niet zomaar een huis.”

HOOFDUITVOERDER Dat Bunnik in de profielschets naar een ‘bouwer’ zocht, noemt hij lekker eigenwijs: ,,In vacatures wordt altijd gevraagd om een verbinder en netwerker. Bouwen betekent aan de toekomst werken. Ik heb nagedacht wie ik in het bouwproces zou zijn. Dat is niet de architect, niet de metselaar - maar wel Hoofduitvoerder. Die is het aanspreekpunt in het hele proces, die verstaat alle stappen. Ik heb ooit een nieuwbouwhuis gekocht en de Hoofduitvoerder was er ook voor ons als toekomstige bewoners. Het is een echte schakelfunctie.”

OP EN NEER Ruud en Bep van Bennekom hebben twee dochters. Eline (21 jaar) die het huis uit is en in Wageningen studeert. De jongste dochter Manon (16 jaar) zit in Havo4. ,,Omdat we het belangrijk vinden dat Manon dit schooljaar op haar huidige school af kan maken, verhuizen we pas in de zomer. Het is voor haar een grote stap om haar hartsvriendinnen achter te moeten laten.” Hij moet de gemeenteraad nog om toestemming vragen, maar Ruud van Bennekom blijft dus voorlopig vanuit Bergschenhoek op en neer rijden. ,,Buiten de spits is het 35 minuten rijden. Ik stap heel vroeg in de auto en rij dan laat op de avond weer terug naar mijn gezin.”

BRAND Dit interview zou op vrijdagochtend plaatsvinden, zijn eerste echte werkdag. Maar werd verschoven omdat de ‘driehoek’ (politie, burgemeester en justitie) bijeenkwam omdat er die nacht een vierde brand was geweest in Werkhoven. De burgemeester moest direct aan de slag: ,,Ik ben op de plaats delict geweest, en dat geeft een trieste aanblik. Ik ben volop in gesprek met politie en het openbaar ministerie. De politie zit er bovenop, en dat moet ook, want mensen maken zich zorgen.”

ONTMOETINGEN De komende tijd zal in het teken staan van kennis maken. ,,Voor je het weet word je in allerlei reguliere zaken op het gemeentehuis gezogen, en dat wil ik niet. Ik wil buiten zijn. Ik wil met alle raadsleden individueel gaan afspreken; ik vraag ze mij mee te nemen naar een plek van betekenis.” Ontmoetingen met inwoners staan bovenaan zijn lijstje. ,,Ik wil de verhalen van de gewone mensen ophalen. Wat ik graag zou willen is om op bijvoorbeeld donderdagmiddagen gedurende twee uur bij mensen in hun straat te zijn. Ook hou ik erg van wandelen - en bewegen is goed voor iedereen - dus ik zou graag met groepjes inwoners gaan wandelen.”

KINDEREN Ruud van Bennekom kwam er als jongen op de lagere school achter dat niet iedereen gelijke kansen heeft: ,,In de volkswijk Hoogvliet waar mijn vader een winkel had, konden 7 van de 40 kinderen met bijles naar Havo en VWO. Standaard gingen meisjes naar de huishoudschool en jongens richting technisch onderwijs. Bij kinderen uit de ‘betere’ wijk Rhoon was het precies andersom - daar gingen 7 kinderen niet naar Havo en VWO. Dat heeft me politiek bewust gemaakt en is belangrijk geweest voor toekomstige keuzes. Eind middelbare school werd ik lid van de PvdA en ben ik politicologie gaan studeren.” Vanuit dit perspectief is er bij Ruud van Bennekom veel enthousiasme voor een kinderburgemeester; ,,Dat is fantastisch. Kinderburgemeesters maken zelf plannen hoe ze kinderen bij beslissingen kunnen betrekken.” Glimmend: ,,Het lijkt me geweldig als een 11-jarige hier mijn maatje kan worden.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie