Columnist Wouter brengt een boek uit.
Columnist Wouter brengt een boek uit. Oscar Larik

Heel veel Kleyne Lettertjes

22 november 2018 om 07:28 lokaal

BUNNIK Vijf jaar nadat Wouter de Kleyn begon met het schrijven van zijn column Kleyne Lettertjes in 't Groentje, komt zijn boek 'Bunnik in Bundel' uit. Daarin verzamelt hij 100 columns. Hij overhandigt het eerste exemplaar van zijn boek aan burgemeester Van Bennekom, bij Van Ravenswaay in Bunnik, op woensdag 28 november om 14.30 uur.

Agnes Corbeij

't Groentje zocht in 2012 iemand die verslag wilde doen van zijn belevenissen als supporter op het EK voetbal in de Oekraïne. ,,Voor mijn werk bij Tele2 bezocht ik alle wedstrijden. Ik had ervaring met het schrijven van commerciële teksten, dit was een heel ander verhaal."

Toch besloot Wouter het te doen. ,,De vrijheid sprak me aan. Ik vond schrijven leuk en nu mocht ik schrijven waarover ik wilde, dat vond ik zó gaaf." Na de voetbalcolumns vroeg 't Groentje of Wouter een vaste plek in de krant wilde. Die plek heeft hij nog steeds.

INBURGERING Door de jaren heen ontwikkelde Wouter een eigen stijl. ,,Ik heb toen mijn straatgenoot en columnexpert Vincent Bijlo ook nog om goede raad gevraagd. Omdat ik nog niet zo lang in Bunnik woonde, zouden mijn columns in eerste instantie gaan over mijn inburgering in het dorp. Na verloop van tijd ben ik overgeschakeld naar columns over de Bunnikse actualiteit, wat er in de wereld speelt en wat me bezighoudt.''

Alle 'Kleyne Lettertjes' ontstaan aan de huiskamertafel, tot afschuw van zijn kinderen. ,,Die vinden het altijd vreselijk als ik schrijf. 'Pap, je luistert niet als ik je iets vraag'. Ik kan nogal nors reageren als ik zit te broeden op een mooie kwinkslag of volzin en één van mijn kinderen om een koekje komt vragen. Die krijgen ze dan vaak wel, trouwens."

#HERTOO Wouter schrijft soms over heel persoonlijke zaken. Ten tijde van de #metoo discussie schreef hij een column met de titel #hertoo, waarin hij zich afvroeg of de studente waarmee hij destijds dronken in bed belandde daar eigenlijk wel volledig achter stond. ,,Ik was hier helemaal niet trots op. Om het dan ook te delen met 15.000 dorpsgenoten, dat voelt raar, maar ik wilde de mensen graag prikkelen om er over na te denken. Dat wint dan van de schaamte."

Ook zijn eigen kinderen zijn geregeld onderwerp van schrijven. ,,Dat is erg leuk. Mensen herkennen zich er vaak in. Als het over mijn kinderen gaat dan lees ik 'm vaak wel eerst even aan ze voor, maar ze censureren me eigenlijk nooit.''

CLAAR De meest persoonlijke column is de column die Wouter schreef vlak na het overlijden van zijn vrouw Claar, in 2017. ,,Het was midden in de vakantie, iedereen was weg en ik wilde eigenlijk niks, alleen maar thuiszitten. Dan dwingen kinderen je – gelukkig - tot andere gedachten en daar heb ik toen over geschreven.''

'Bunnik in Bundel' ligt bij Boekhandel Van Ravenswaay in de schappen voor € 12,95. Met prachtige illustraties van Susan van de Laak, ook uit Bunnik. ,,Het is echt dé lokale leestip voor de feestdagen! En de volgende 100 Kleyne Lettertjes krijgt u erbij. Die leest u de komende jaren gratis op pagina drie van 't Groentje."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie