Het AED apparaat bij de Irenezaal aan de Rijnzichtlaan, Bunnik
Het AED apparaat bij de Irenezaal aan de Rijnzichtlaan, Bunnik L. Baart de la Faille

AED in Oranjebuurt geplaatst, reanimatietrainingen groot succes!

1 november 2018 om 20:01 lokaal Deel je nieuws

De Oranje buurtvereniging heeft nu haar eigen AED. Met dank aan het Sporthuis werd de AED enige weken geleden geplaatst bij de Irenezaal. De AED kan levensreddend zijn bij een hartstilstand.

De nieuwe AED is inmiddels opgenomen in het landelijk oproepsysteem voor snelle hulp bij hartfalen. Omdat binnen 6 minuten hulp moet worden geboden, wordt na een 112-melding niet alleen de ambulance gewaarschuwd maar er worden ook plaatselijke burgerhulpverleners opgetrommeld. Omdat de ambulance een te lange aanrijtijd heeft leveren deze hulpverleners de eerste hulp met behulp van de AED. Deze hulp is levensbepalend voor het slachtoffer.

In de Oranjebuurt waren er aanvankelijk slechts 7 hulpverleners die konden worden opgeroepen. Inmiddels zijn de reanimatietrainingen op 24 oktober en 2 november volgeboekt en is er zelfs een wachtlijst. En er hebben zich na een oproep in de buurt ook 50 (veelal medisch geschoolde) burgerhulpverleners gemeld, die al getraind zijn in het bedienen van het AED apparaat. Zij meldden zich  aan bij het landelijk oproepsysteem en zijn meteen inzetbaar.

Volgens de AED-coördinator Oranjebuurt, de heer Leonard Baart de la Faille zou eigenlijk iedereen over enkele basisvaardigheden moeten beschikken om levensreddende hulp te kunnen bieden. Zijn persoonlijke motivatie werd gevoed door een succesvolle reanimatie. Hij vertelt: “Op het sportveld ging vlak voor mij een tegenstander zeer plots tegen de vlakte. Hij klaagde over pijn op de borst, zakte weg en ademde niet meer: een hartstilstand. Direct werd 112 gebeld en gelukkig was er een AED aanwezig die snel ter plekke was. De betrokken man lag 2 maanden op de hartafdeling, hij heeft zijn leven zonder restschade weer opgepakt en staat weer veelvuldig op het sportveld. Zonder AED en directe hulp was dit zeker fataal afgelopen. Het is heel indrukwekkend dit mee te maken.”

Opgeven en informatie: Leonard Baart de la Faille,

e-mail: aed.oranjebuurtbunnik@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie