Van links naar rechts: Frits Hermans, Pieter Meijer en nieuwe bedrijfsleider Hans Rigters.
Van links naar rechts: Frits Hermans, Pieter Meijer en nieuwe bedrijfsleider Hans Rigters. Margriet Hunse

Opvolging bij Snuffelhonk

29 oktober 2018 om 09:46 lokaal

ODIJK De afgelopen 6,5 jaar was Frits Hermans de bedrijfsleider van kringloopwinkel het Snuffelhonk in Odijk. Deze zomer werd hij opgevolgd door nieuwkomer Hans Rigters.

Margriet Hunse

Frits Hermans werd bedrijfsleider toen het Snuffelhonk in maart 2012 op de huidige locatie op de Meent begon. Hij werd aangesteld als interim bedrijfsleider, maar het beviel alle partijen zo goed, dat hij doorging met zijn werk. Maar na ruim zes jaar was het tijd om de leiding aan een ander door te geven, vond Frits Hermans. ,,Naast het werk in de winkel en het aansturen van het team brengt het werk van de bedrijfsleider vooral een berg papierwerk met zich mee, " zegt Frits. ,,Die administratie kost ontzettend veel tijd, en ik wilde bovendien ook graag niet meer zo veel verantwoordelijkheid dragen."

OPVOLGER Al enige tijd werd er uitgekeken naar een opvolger. Die werd gevonden in Hans Rigters. Hans was niet betrokken bij het Snuffelhonk, maar zijn vrouw werkt er als vrijwilliger. ,,Ik hoorde dus wel eens wat en was zo aan de zijlijn toch een beetje op de hoogte van wat er speelde. Op een dag werd ik gevraagd of ik er voor voelde om bedrijfsleider te worden. Daar heb ik een tijd over nagedacht. Ik heb gesprekken gevoerd met verschillende mensen in het bedrijf. En ik heb een paar weken als een hondje achter Frits aangelopen om te zien wat hij allemaal deed."

DESKUNDIG Voor het team van het Snuffelhonk was het even omschakelen. Hans Rigters: ,,Het is de medewerkers inmiddels duidelijk dat ik veel beslissingen aan hen zelf over laat. Iedereen is deskundig genoeg om het zelf te bedenken, dus beslissingen over schoonmaken, etaleren of prijzen laat ik hen zelf maken." Sinds Hans bedrijfsleider is hebben zich al vijf nieuwe vrijwilligers gemeld. ,,Voor hen moet ik een goed plek vinden om ze in te passen in het team." Frits Hermans werkt nu achter de schermen en vindt Hans' manier van leidinggeven prima. ,,Ik krijg nog steeds vragen, maar ik stuur ze naar Hans door." Alle drie de mannen zijn het er over eens dat het knap is hoe iedereen in het team de omschakeling heeft weten te maken.

BEDRIJVIGHEID ,,Hans stapte dankzij Frits in een goed geoliede machine" zegt Pieter Meijer van het bestuur van het Snuffelhonk. ,,Vrijwilligerswerk is niet in geld uit te drukken, het is onbetaalbaar." Het Snuffelhonk betekent veel voor de dorpsgemeenschap. De Stichting 'Vrienden van het Witte Kerkje' betaalt het onderhoud van het Witte Kerkje, maar daarnaast worden verschillende projecten in de gemeente financieel ondersteund. Het Snuffelhonk fungeert ook als een ontmoetingsplek, de vrijwilligers werken er met plezier in een hecht team. De winkel is open op woensdagmiddag, donderdagmiddag en op zaterdag. Op de andere dagen gonst het achter de gesloten deuren van de bedrijvigheid. Bruikbare spullen krijgen dankzij het Snuffelhonk een nieuwe bestemming. Het Snuffelhonk staat in de wijde omgeving bekend om zijn prettige winkel en kwaliteit van de koopwaar. Frits Hermans: ,,Het hoogtepunt van de week is de woensdagmiddag om 12 uur. Dan staan er elke week weer tientallen mensen voor de deur te wachten tot we opengaan."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie