Al twintig jaar zorgt familie Heek uit Spakenburg voor verse vis in de gemeente.
Al twintig jaar zorgt familie Heek uit Spakenburg voor verse vis in de gemeente. Richard Thoolen

Iedere vrijdag verse vis

22 oktober 2018 om 09:36 lokaal

WERKHOVEN/ODIJK Al twintig jaar zorgt familie Heek uit Spakenburg voor verse vis in onze gemeente. Op vrijdagmorgen staan zij met hun viswagen op de Brink te Werkhoven en vrijdagmiddag op De Meent te Odijk.

Richard Thoolen

De viswagen wordt meestal bemenst door Willie Heek en zoon Gerrit. Willie verzorgt het verkoopproces en Gerrit het bakken. Willie: ,,Op de kar staan Gijs Heek en zoon. Gijs is mijn man, maar kan vanwege een longziekte (COPD) niet meer in de wagen staan. Hij verzorgt nog wel de bevoorrading en haalt verse vis op bij de visgroothandel en visrokerijen." Willie staat iedere werkdag om vijf uur op om zichzelf representatief te maken en de viswagen in te richten voor de dag. Om half acht vertrekt zij met zoon Gerrit naar de plaats van bestemming. Op vrijdag is dat Werkhoven, waar zij rond half negen aankomen. De plek voor de viswagen is dan al met linten afgezet door Cor Hol, die volgens Willie voor al haar vrijwilligersactiviteiten zo langzamerhand wel een standbeeld verdient. Willie: ,,Wij komen graag in Werkhoven en Odijk. De mensen daar zijn gezellig en gemoedelijk. Wij vinden het belangrijk om hen verse vis van hoge kwaliteit te bieden. Dat is de reden dat je bij ons geen Pangasius of Tilapia aantreft. Deze wordt onder erbarmelijke omstandigheden gekweekt en gebleekt. We willen verder dat onze vis zo min mogelijk vlieguren hoeft te maken."

GEZOND Gerrit: ,, Wij vinden het belangrijk om te weten waar de vis vandaan komt. Onze kibbeling wordt bijvoorbeeld gemaakt van Pollack, die gevangen wordt bij Alaska. Onze haring en zalm komt uit Noorwegen en onze kabeljauw uit Denemarken. We merken dat we ook een sociale functie vervullen, want veel mensen die ons bezoeken, komen ook voor een praatje." Willie en Gerrit eten zelf veel vis en beschouwen dat mede als reden dat ze nooit ziek zijn. Gerrit: ,,Vis is gezond, maar als ondernemer kunnen we gewoon niet ziek zijn, want dat kost dan geld. Ik zou eerst mijn benen moeten breken om thuis te blijven." Willie: ,,We zijn ook altijd buiten en maken veel plezier. We hebben gewoon het mooiste beroep dat er bestaat!"

SCHOONMAKEN Willie en Gerrit maken lange dagen. Als zij om 19.00 uur weer terug zijn in Spakenburg, zijn zij best wel moe. Toch moet de viswagen dan nog gereinigd worden en daarna zijzelf. Want van vis en vet ga je wel een beetje ruiken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie