Ruud van Bennekom gaat zich voorbereiden op het burgemeesterschap van de gemeente Bunnik
Ruud van Bennekom gaat zich voorbereiden op het burgemeesterschap van de gemeente Bunnik Studio Dijkgraaf

Nieuwe burgemeester:,,Ik voel me thuis in Bunnik"

17 oktober 2018 om 15:30 lokaal

ODIJK Ruud van Bennekom heeft - sinds hij hoorde dat hij wordt voorgedragen voor het burgemeesterschap van Bunnik - een zee aan felicitaties mogen ontvangen, zo vertelt hij ‘t Bunniks Nieuws. ,,Bunnik is een prachtige gemeente, dus ik vind het geweldig om hier burgemeester te worden.”

Kuun Jenniskens

Ruud van Bennekom (58 jaar) hoorde het zelf op donderdagavond 11 oktober tussen het besloten en openbare deel van de Bunnikse raadsvergadering: ,,Toen werd ik gebeld dat de gemeenteraad mij voordraagt bij de minister. Dat was echt een blije verrassing!”

SCHAAL PAST BIJ MIJ Zijn oog was al eerder op Bunnik gevallen. Ruud van Bennekom vergadert al jaren in het Odijkse gemeentehuis als directeur van het Genootschap van Burgemeesters. ,,Ik wist eigenlijk direct toen Hans Martijn Ostendorp wegging dat ik dit graag wilde gaan doen. Toen ik vervolgens de profielschets las, waarin Bunnik naar een bouwer zoekt, werd het gevoel versterkt dat ik graag wil meewerken aan de toekomst van Bunnik”, zo zegt Van Bennekom. ,,Bunnik is een mooie gemeente met een ligging dichtbij een grote stad en toch landelijk. Ook de schaal past bij me - niet te groot en niet te klein. Ik voel me thuis in Bunnik. Ik wil dicht bij de mensen staan, dat hoort wat bij mij betreft zeker bij mijn invulling van het burgemeesterschap.”

AMBTSWONING Ruud van Bennekom gaat de ambtswoning betrekken ,,We hebben twee dochters, waarvan er één vanwege haar studie in Wageningen het huis uit is. Onze dochter van 15 jaar verhuist vanuit Bergschenhoek mee naar Bunnik." Op de vraag of zijn vrouw actief mee gaat doen, legt Van Bennekom uit dat hij het burgemeesterschap zelf gaat invullen. ,,Mijn echtgenote heeft eigen werkzaamheden en werkt als planner in een revalidatiecentrum. Maar we gaan ook wel dingen samen doen natuurlijk."

WEET ALLES VAN HET VAK Raadslid Hein Hoitink had, als voorzitter van de Vertrouwenscommissie, de eer om de naam van de nieuwe burgemeester prijs te geven. Ruud van Bennekom is gekozen uit 53 kandidaten. Hoitink: ,,Niemand in Nederland weet zoveel van het vak van burgemeester als hij, zonder het ooit zelf geweest te zijn. Hij heeft een scholingsprogramma voor burgemeesters gemaakt en begeleid; heeft een loopbaan-oriëntatie-programma voor burgemeesters opgezet; individuele burgemeesters geadviseerd en ondersteund bij integriteitsvraagstukken en crisisbeheersing; hij is auteur van het Zakboek openbare orde en veiligheid; en mede-auteur van het Handboek Burgemeester; en hij is dé belangenbehartiger van burgemeesters in politiek Den Haag. Hij weet dus alles van het vak, maar heeft het nog nooit zelf uitgeoefend. Je kunt hem vergelijken met een gezaghebbende voetbaltrainer, die nog nooit zelf een wedstrijd heeft gespeeld, maar alle aspecten van het spel tot in de finesses beheerst. Naar eigen zeggen kriebelde het al een tijdje. Ruud van Bennekom vond de tijd rijp om het zelf te gaan proberen."

ENTHOUSIASME Hoitink zegt dat de keuze op Ruud van Bennekom is gevallen omdat zijn enthousiasme voor juist Bunnik heel sterk naar voren kwam. Ook vanwege zijn indrukwekkend netwerk in het openbaar bestuur; op gemeentelijk niveau maar ook in politiek Den Haag. Hoitink noemt hem een aimabele man, die benaderbaar is voor iedereen en die zich betrokken voelt bij de samenleving. Hij zal als bestuurder een verbinder en bruggenbouwer zijn. "Kortom, hij is een 'bouwer' zoals Bunnik die zichzelf, volgens de profielschets, wenst."

In de wandelgangen na afloop waren raadsleden van mening dat Bunnik met Ruud van Bennekom 'een grote vis' heeft gevangen. Oud burgemeester Ostendorp feliciteerde Bunnik direct op Facebook. ,,Prima keuze. Ik ben er enorm blij mee! Wens iedereen een enorm fijne en succesvolle samenwerking toe en heb daar alle vertrouwen in!"

KORT CV Ruud van Bennekom studeerde Politicologie. Van 1987 tot 1993 werkte hij als projectleider Criminaliteitspreventie bij de gemeente Rotterdam. Hierna als beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid bij de VNG. En sinds 2003 is hij directeur van het Nederlands Genootschap voor Burgemeesters.

Na deze aanbeveling van de gemeenteraad doet de minister van Binnenlandse Zaken een voordracht waarna het Koninklijk besluit tot benoeming volgt. De installatie is op 15 november.




 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie