Bestuur en vrijwilligers van de Hoogstambrigade Kromme Rijnstreek poseren onder een boom die niet gesnoeid hoeft te worden.
Bestuur en vrijwilligers van de Hoogstambrigade Kromme Rijnstreek poseren onder een boom die niet gesnoeid hoeft te worden. Richard Thoolen

Lustrum Hoogstambrigade

16 oktober 2018 om 11:34 lokaal

ODIJK De stichting Hoogstambrigade Kromme Rijnstreek vierde zaterdag haar 1e lustrum met een aangeklede borrel in de monumentale boerderij Hofstede 'de Beug' te Odijk. Ongeveer 40 mensen waren samen gekomen om dit heuglijke feit te vieren.

CULTUREEL ERFGOED De voorzitter van de stichting, Marc Bergkotte, heette een ieder welkom en ging in op het ontstaan van de Hoogstambrigade Kromme Rijnstreek en haar verrichtingen. Bergkotte: ,,De stichting is formeel opgericht op 28 januari 2013. Het werkelijke lustrum viel dus ruim acht maanden geleden, maar omdat dat midden in het snoeiseizoen lag leek het ons niet zo gepast om het toen te gaan vieren. Er was veel te doen en er moest gewoon gewerkt worden. Als Hoogstambrigade voor de Kromme Rijnstreek geven we ondersteuning aan eigenaren en beheerders van hoogstamboomgaarden om zo dit prachtige cultuurerfgoed te kunnen behouden. Dat dit op prijs wordt gesteld blijkt uit het feit dat de lijst met boomgaarden waar we actief zijn alsmaar langer aan het worden is. Onze organisatie bestaat uit vrijwilligers die de kunst van het snoeien verstaan, en er niet alleen voor zorgen dat de boomgaarden er mooi bij staan, maar ook dat zij een goede productie qua omvang en kwaliteit aan fruit leveren." Bergkotte vond dat wel een applausje waard.

UNIEKE SOORTEN Coördinator Walter Jaaltink is trots op wat er door de Hoogstambrigade Kromme Rijnstreek allemaal bereikt wordt. Jaaltink: ,,Door onze inspanning blijven boomgaarden bestaan waar met name oude rassen van appels en peren geteeld worden. Deze soorten zijn uniek van vorm en smaak." Jaaltink laat in een presentatie zien dat hoogstamboomgaarden in verval waren geraakt en aan het verdwijnen waren. Bijzonder blij is hij dan ook dat niet alleen bestaande hoogstamboomgaarden behouden blijven, maar ook dat er op sommige plaatsen waar zij reeds verdwenen waren weer herplant worden. Bij de boerderij van Jacqueline en Co is dat het geval. Co: ,,Mijn vader kon het werk niet meer aan en had de boomgaard opgeheven. Toen ik na zijn overlijden de boerderij overnam wilde ik weer een boomgaard plaatsen. Walter is toen langs gekomen en heeft ons geholpen om deze in de oude glorie te herstellen."

BOOM LEZEN Dat snoeien een echt ambacht is wordt duidelijk als Cor Dorrestein staande bij een pruimenboom toelichting geeft. Dorrestein: ,,Je kunt zien dat deze boom wat verwaarloost is geweest en onvoldoende gesnoeid. Hij zit nu te vol met takken waardoor er te weinig zon bijkomt en de pruimen minder zullen zijn in aantal en kwaliteit. De kunst is om het juiste evenwicht in de boom te brengen waardoor deze mooi van vorm is en een hoge fruitopbrengst zal geven."

CONTACT De Hoogstambrigade Kromme Rijnstreek heeft inmiddels zoveel kennis en ervaring opgedaan dat zij boomgaardbeheerders kunnen bijstaan op het gebied van rassen, snoeien, ziekten, plagen en (natuurlijke) bestrijding. Jaaltink: ,,Onze hulp bieden wij aan tegen een gunstig tarief: alleen de kosten van het materiaal worden doorberekend, maar we stellen het zeer op prijs als onze vrijwilligers voorzien worden van een kop koffie/thee en soep." Wilt u ondersteuning hebben of bijdragen als vrijwilliger, neemt u dan contact op via e-mailadres hoogstambrigade.krommerijnstr@gmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie