Een optreden tijdens het cultuurcafé in MFA de Kersentuin afgelopen zondag.
Een optreden tijdens het cultuurcafé in MFA de Kersentuin afgelopen zondag. Cultuurplatform Bunnik

Hoge opkomst bij cultuurcafé

8 oktober 2018 om 14:40 lokaal

BUNNIK Het Cultuurplatform Bunnik en Muziekschool De Kromme Rijn organiseerden zondagmiddag samen een cultuurcafé in MFA de Kersentuin. De Muziekschool stelde de podiumzaal voor dit doel beschikbaar. De opkomst was hoog en de grote zaal van MFA de Kersentuin was tot de laatste plaats bezet. Met dit cultuurcafé markeert het Cultuurplatform Bunnik het einde van de 'Kom erbij week' tegen eenzaamheid.

De podiumkunsten voor jong en ouder in de gemeente Bunnik stonden ditmaal centraal. De kinderkoren Zing & Swing en High five van de muziekschool De Kromme Rijn, balletschool Het Ballet Centrum en Boink Theaterschool verzorgden drie fraaie en goed verzorgde optredens. De kinderkoren zongen diverse liedjes over vriendschap. Zij onderstreepten de tekst met mooie gebaren van armen en handen. Docente Susanne Althuis geeft na de voorstelling aan dat zij tijdens de lessen ook gesprekken heeft met de kinderen over vriendschap en wat dit voor hen betekent. Ritme krijgt ook aandacht tijdens de lessen. Dat is te zien in de presentatie. De muziekschool heeft daarnaast nog een koor voor jongeren vanaf groep 7 en 8 en tieners. Dit koor heet DjemZe, gaat binnenkort van start met een nieuw project en er is nog ruimte.

Leerlingen van het Ballet Centrum zetten de voorstelling voort met spetterende optredens. De eerste voorstelling wordt gedanst door een meisje van ongeveer 8 jaar. Zij verbeeldt met haar jeugdige leeftijd treffend het thema ontluiken en bloei. Vijf ballerina's verzorgen een levend boeket in roze en blauw. De ballerina's dansen op zeer gevarieerde muziek van Schubert tot tango en popmuziek. Thema's als levensvreugde, vriendschap en toenadering komen dankzij hen op het podium tot leven. Lennie van As vertelt dat het Balletcentrum 23 jaar bestaat. Zij heeft het balletcentrum opgericht en is één van de docenten. Er zijn 200 leerlingen, variërend in leeftijd van 3 tot 80 jaar. De leerlingen kiezen vaker zelf muziek uit waar zij op willen dansen. De dans is een goed middel voor het uiten en tot uitdrukking brengen van gevoelens.

Zo gemakkelijk als de ballerina's bewegen, zo moeizaam verplaatst de volgende persoon zich die het podium betreedt. De hoofdpersoon in het toneelstuk van Boink kan zich enkel nog met behulp van een rollator verplaatsen. Hij speelt Herman, geboren in 1928. De acteurs van Boink spelen hoe Herman in zijn jonge jaren op dansles gaat, plezier heeft, verbintenissen aangaat en ze helaas kwijtraakt. Eenmaal hoogbejaard komt hij steeds vaker alleen te staan. Tenslotte is hij nog als enige op het toneel.

Het publiek bedankt iedereen met enthousiast applaus. In de pauze is er een high tea voor de bezoekers. De smakelijke hapjes die Coccole vanuit de foodtruck serveert, vinden gretig aftrek en er is een levendige stemming. Na de pauze houden drie deelnemers elk een pitch. Het publiek kan stemmen en wijst het kinderkoor van de muziekschool als winnaar van de eerste prijs aan. Dit is een geldbedrag om optredens te bekostigen. Ook Boink en het balletcentrum winnen een geldbedrag voor hun organisatie. Deze zijn bedoeld voor verbeteren van geluidsinstallatie en akoestiek.

Tijdens de middag is een vertegenwoordiger van het Jeugdfonds sport en cultuur aanwezig. Dit fonds ondersteunt kinderen en jongeren als er thuis te weinig middelen zijn voor sport en cultuur. Cultuur, meer nog dan sport, staat dan niet bovenaan de lijst van prioriteiten. Het fonds kan dan bijdragen, zodat ook zij de kans krijgen om zich te ontwikkelen en ontplooien.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie