Stropdas strakke strop
Stropdas strakke strop Brenda van Gent

Stop de strakke strop om de nek van de fysiotherapeut

5 oktober 2018 om 11:09 lokaal Deel je nieuws

Cothen/Odijk - Dat de zorg in actie komt is landelijk nieuws. Ook in Odijk en Cothen slaan praktijken de handen inéén: KiaOra Fysiotherapie uit Cothen en Fysio Vrij uit Odijk gaan op 10 oktober actievoeren in Arnhem.

Woensdag 10 oktober om 10.10 uur delen de fysiotherapeuten van Kiaora Fysiotherapie en Fysio Vrij, verenigd in actiegroep Fysiotherapie (ruim 11.000 leden), aan zorgverzekeraar VGZ "De Strakke Strop award” uit. Naast alle wurgende eisen heeft deze zorgverzekeraar een hoofdrol gespeeld in het creëren van verdeeldheid binnen de beroepsgroep fysiotherapie. Zij spraken van "gespecialiseerde fysiotherapeuten" bij lage rugklachten in reclameboodschappen en website. Terwijl het hen puur om bekostiging, behandelgarantie en kostenbeheersing gaat. Het gaat niet om de patiënt. Bij deze Cothense en Odijkse fysiotherapiepraktijken staat de zorg voor patiënt wel centraal. En dat willen zij graag zo houden.

Fysiotherapeuten hebben last van strenge regels die zorgverzekeraars de beroepsgroep opleggen. Zo kunnen fysiotherapeuten hun patiënten niet altijd de zorg bieden die ze verdienen. Zorg waar patiënten notabene voor verzekerd zijn. Dit komt omdat zorgverzekeraars fysiotherapeuten een behandelindex opleggen: er mogen niet meer behandelingen plaats vinden dan die index aangeeft. De fysiotherapeut wordt zelfs afgerekend op deze index: hij moet geld terugbetalen aan de zorgverzekeraar of hij krijgt het volgend jaar een lager tarief. Een strakke strop dus.

Wat fysiotherapeuten ook vervelend vinden is de verplichting om tevredenheid enquêtes (prem) onder hun patiënten uit te zetten. Als er niet genoeg enquêtes zijn verstuurd, dan krijgt de fysiotherapeut een lager tarief. Dat tarief is overigens al 13 jaar niet geïndexeerd of verhoogd, terwijl de kosten voor het leveren van goede zorg en een gezonde praktijkvoering wel enorm gestegen zijn. Uit onderzoek is gebleken dat het tarief voor een consult bij de fysiotherapeut dertig procent onder kostprijs ligt. Over die tarieven of over de inhoud van de contracten is geen enkel gesprek mogelijk met zorgverzekeraars. Het is een kwestie van tekenen bij het kruisje. En daar hebben de fysiotherapeuten genoeg van.M

Meer info: Kiaora Fysiotherapie, Dorpstraat 30A Cothen, telefoon 06-11423808 www.kiaora-fysio.nl of Fysio Vrij Zeisterweg 25 Odijk,  www.fysiovrij.nl, telefoon 06-33011950.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie