Alle basisscholen deden mee aan de 'daily mile', die rond het gemeentehuis georganiseerd werd. Iedere school had een eigen startvak toegewezen gekregen.
Alle basisscholen deden mee aan de 'daily mile', die rond het gemeentehuis georganiseerd werd. Iedere school had een eigen startvak toegewezen gekregen. Peter Goes

Bunnik JOGG-gemeente

4 oktober 2018 om 07:14 lokaal

BUNNIK Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) is een landelijke stichting die streeft naar een samenleving waarin gezonde keuzes op een natuurlijke manier tot stand komen. In samenwerking met de gemeente Bunnik is er speciale aandacht voor de volwassenen van de toekomst: onze kinderen.

Richard Thoolen

Stichting JOGG is opgericht als reactie op een zorgwekkende trend. Onderzoek heeft aangetoond dat er momenteel bij de helft van de volwassenen in Nederland sprake is van overgewicht, en dat er bij 14% sprake is van obesitas. In 1990 waren deze cijfers respectievelijk 33% en 5,5%, wat ervan getuigd dat er een sterke toename is van zwaarlijvigheid. Dit heeft directe invloed op de algemene gezondheid van de Nederlanders. Zwaarlijvigheid heeft een negatieve invloed op het functioneren van het lichaam, en er is daardoor tevens een toename merkbaar van onder andere hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten, diabetes en bepaalde soorten kanker, zoals borstkanker, nierkanker, baarmoederkanker, dikkedarmkanker en slokdarmkanker.

AANPAK Zwaarlijvigheid kent diverse oorzaken, maar te weinig bewegen en verkeerde voeding krijgen een groot aandeel toegekend. Ook onder de jeugd is de genoemde trend zichtbaar, zij het in wat mindere mate. Naast lichamelijke krachten hebben zwaarlijvige jongeren veelal ook psychische klachten door een negatief zelfbeeld en pesterijen. De methode om de trend tot stilstand te brengen en te doen keren, ligt volgens stichting JOGG in bewustwording. Daarom zoeken zij de samenwerking met gemeentes om het probleem landelijk aan te kunnen pakken. Zij richten zich in principe tot alle mensen, maar tot de jeugd in het bijzonder. Kinderen die gezond en bewust opgroeien, zullen uitgroeien tot gezonde en bewuste volwassenen, is het idee.

RENNEN MAAR Gemeente Bunnik is ook geïnteresseerd in het JOGG-programma, en heeft buurtsportcoach Jesper Oele aangesteld als lokale JOGG-regisseur. Na maanden van voorbereiding werd afgelopen vrijdag de kickoff gehouden met een bijzonder programma. Als eerste werd het onderdeel 'The daily mile' in uitvoering genomen, waarbij kinderen van alle basisscholen een rondje rond het gemeentehuis gingen rennen. Oele: ,,Ons onderwijssysteem is nogal statisch en kinderen hebben een natuurlijke behoefte aan bewegen. Ikzelf kan dat beamen, want ik zat vroeger altijd te wippen op mijn stoel. En dan zei de juf: ,,Oelewapper, zit nou eens stil!" maar dat kon ik gewoon niet. Onderzoek heeft aangetoond dat hersens beter functioneren als er voldoende bewogen wordt en kinderen zich dan ook beter kunnen concentreren. Vandaar het idee van een daily mile: hierbij laten de kinderen het schoolwerk even liggen om buiten een rondje te gaan rennen."

ENTHOUSIASME De warming-up voor de daily mile wordt verzorgt door JOGG-ambassadeur Juvat Westendorp, bekend van programma's als So you think you can dance, GTST en Gooische vrouwen. Juvat weet de kinderen te enthousiasmeren, maar krijgt toch even te maken met Boe-geroep wanneer hij laat weten dat hij voor Ajax is. Daarna rennen de scholen om de beurt hun rondje, waarbij wethouder Jorrit Eijbersen als starter optreedt. Eijbersen: ,,Ik vind dit echt geweldig! Dit is letterlijk en figuurlijk de beweging die ik graag in onze gemeente wil zien. Laat de kinderen hier een voorbeeld zijn voor hun ouders." De kinderen vonden het allemaal zo leuk, dat ze een tweede rondje wisten te bedingen. Voor een derde ontbrak het helaas aan tijd. Basisschool De Vonk had speciaal voor de gelegenheid het nieuwe blauwe schoolshirtje aangetrokken. Leerling Kris: ,,Ik vond de high-five met De Wortel erg leuk." Sofie: ,,Ik heb onze yell bedacht van 4-5 in't kwadraat." Reinout: ,,Ik vond het erg leuk en vind dat we het vaker moeten gaan doen."

NETWERKEN Na de "daily mile" vond er in de Lindenhof een netwerkbijeenkomst plaats. Er werden drie presentaties gegeven. Juvat Westendorp ging nader in op de JOGG-aanpak. Westendorp: ,,Voor mij gaat het niet alleen om jongeren op een gezond gewicht brengen, maar ervoor zorgen dat ze gewoon lekker in hun vel komen te zitten." Erik te Velthuis, chef-kok voor topsporters op Papendal, ging in op het principe van 'personalised food', waarmee voeding optimaal afgestemd kan worden op het individu. Buurtsportcoach Jesper Oele vertelde over zijn activiteiten aangaande JOGG binnen de gemeente. Speciale aandacht gaf hij aan de meisjes Vieve en Annemijn, die met hun wateractie van enkele maanden geleden symbool stonden voor een gezonde en inspirerende jeugd. Tenslotte werd het woord gegeven aan wethouder Eijbersen, die benadrukte dat de gemeente het drinken van water wilde bevorderen door het openstellen van meerdere water tappunten. De eer van het in gebruik nemen van het eerste water tappunt liet Eijbersen aan Vieve, die op ludieke wijze water mocht tappen door aan de uiers van een speciaal geprepareerde nep koe te trekken.

DEELNEMERS De netwerkbijeenkomst werd onder andere bijgewoond door Perihan Özgül, beleidsadviseur Sociaal Domein, Sport en Gezondheid. ,,Dit is een goed initiatief, leuk en inspirerend. Het is goed om vroeg te beginnen en zoveel mogelijk jongeren bewust te maken van gezondheid."

Vieve en Annemijn staan symbool voor een gezonde jeugd die liever water drinkt dan frisdrank.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie