Mustafa met vrouw Eunice en dochters Angela en Jasmin. Zus Roya (r) helpt, als zij vrij is, ook in de winkel.
Mustafa met vrouw Eunice en dochters Angela en Jasmin. Zus Roya (r) helpt, als zij vrij is, ook in de winkel. Richard Thoolen

Een nieuwe kans

26 september 2018 om 07:26 lokaal

ODIJK Mustafa Jafari is sinds een jaar eigenaar van de winkel R&J kledingreparatie en Stomerij op de Meent te Odijk. De winkel biedt Mustafa een nieuw begin, nadat hij acht jaar geleden zijn geboorteland Afghanistan moest ontvluchten.

Richard Thoolen

Het is 2009. In het dorpje Daie Mirdade in Afghanistan woont het gezin Jafari, bestaande uit vader, moeder en de kinderen Mustafa van 16, Tahara van 14 en Roya van 6 jaar oud. Na de komst van de Taliban heeft het gezin het moeilijk gekregen. Vanwege hun uiterlijk en geloof worden ze getreiterd en gediscrimineerd. Maar dat hun leven in gevaar kwam, daar waren ze zich niet van bewust. Op een nacht, terwijl ze rustig liggen te slapen, klinken er opeens schoten. Vader schrikt wakker en beseft meteen wat er gaande is: een nachtelijke aanval van de Taliban. Hij maakt zijn gezin wakker en dringt erop aan dat ze direct vluchten. Tijdens de vlucht probeert vader zijn gezin zo goed mogelijk te beschermen, maar moet dat bekopen met de dood. Voor de ogen van Mustafa wordt hij neergeschoten en hij sterft ter plekke. Deze afschuwelijke gebeurtenis traumatiseert het hele gezin, maar Mustafa in extreme mate. Hij heeft het van dichtbij zien gebeuren. De Taliban steken ook nog huizen in brand en verwoesten het dorp.

VLUCHTEN Na het overlijden van zijn vader is Mustafa automatisch hoofd van het gezin geworden. Hij werkt lange dagen, van 's morgens 7.00 uur tot 's avonds 00.00 uur in de kledingfabriek, om genoeg geld te verdienen om het gezin te kunnen onderhouden. Maar het is niet langer veilig voor moeder en haar kinderen. Het verlangen is ontstaan om ergens heen te gaan waar ze wél veilig kunnen wonen en leven. De dorpsoudste kan ze helpen en regelt dat ze kunnen vluchten. Op een dag vertrekken ze onder begeleiding en moeten ze de gehele nacht lopen door de bergen om zo de grens over te kunnen steken. Daar worden ze verder opgevangen en naar Griekenland gebracht.

GESCHEIDEN VERDER In Griekenland aangekomen, mochten moeder en haar dochters spoedig met het vliegtuig doorreizen naar Nederland. Maar Mustafa mocht niet mee en bleef alleen in Griekenland achter. Daar leefde hij grotendeels op straat. Mustafa: ,,Het was eigenlijk meer overleven. Ik had wat geld en gaf dat alleen uit aan noodzakelijke levensbehoeften als eten en drinken. Ik zocht ondertussen naar een mogelijkheid om ook verder te reizen." Na enkele maanden rondgezworven te hebben, deed zich een mogelijkheid voor. Het bleek echter geen luxe vlucht te zijn: integendeel. Mustafa: ,,Het was erg gevaarlijk en men vertelde dat ik onderweg zou kunnen stikken. Maar ik was wanhopig en besloot het er toch op te wagen. In een vrachtwagen zat een holle ruimte van 1 m3 waar ik met drie andere personen in moest plaatsnemen. We zaten dicht tegen elkaar gedrukt en konden bijna niet adem halen. Na meer dan 50 uur gereden te hebben, bereikten we een haven en reden we een boot op. Ook daar moesten we in de vrachtwagen blijven zonder eten en drinken. Toen kwam ik aan in Nederland. Ik ben gelijk naar de politie gegaan en werd geplaatst in een asielzoekerscentrum."

TOEGELATEN De mensen van het AZC zagen de ernst van de situatie in en gingen direct op zoek naar de moeder en zusjes van Mustafa. Zij vonden ze in een AZC bij Emmen. Drie dagen later werd Mustafa herenigd met zijn familie. Mustafa sprak toen nog geen woord Nederlands, maar was gemotiveerd om dat snel te gaan leren. Hij volgde Nederlandse les in een Internationale Schakelklas (ISK). Na zes maanden kreeg hij een vluchtelingenstatus toegekend en na nog eens zes maanden een verblijfsvergunning. Om met zijn trauma's om te leren gaan, kreeg Mustafa EMDR-therapie, waarna het steeds beter met hem ging.

STUDEREN Mustafa: ,,Ik ging werken als pizzabezorger en afwashulp en studeerde daarnaast voor verkoper detailhandel. In Afghanistan had ik veel ervaring opgedaan in een kledingfabriek, maar daar geen diploma's behaald. Daarom ben ik tijdens mijn stage bij een winkel voor verkoop en reparatie van kleding de studie MBO mode maatkleding gaan doen."

LIEFDE In de ISK leerde Mustafa de uit de Dominicaanse Republiek afkomstige Eunice kennen. Het klikte zo goed, dat hij in 2015 met haar trouwde en inmiddels gezegend is met dochters Angela (2,5 jaar) en Jasmin (1 jaar). Eunice volgt momenteel een opleiding voor kinderopvang. In 2017 startte Mustafa zijn bedrijf in Odijk. Met veel enthousiasme en dankbaarheid staat hij in zijn naaiatelier, waar hij de beste service biedt. Onlangs heeft hij bijvoorbeeld met spoed een blauw maatkostuum gemaakt voor buurman Jan van de Primera-winkel, die hem nodig had voor een speciale gelegenheid. Mustafa: ,,Dat pak heb ik in twee dagen genaaid, waarbij ik ook eerst nog de stof moest uitzoeken. Ik ben blij dat ik een nieuwe start heb kunnen maken. Ik wil graag mijn eigen geld verdienen en daar hard voor werken. Ik wil graag dat mijn klanten tevreden zijn en blijven terugkomen."

Mustafa met vrouw Eunice, dochters Angela en Jasmin. Zus Roya (r) helpt als zij vrij is ook in de winkel.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie