Via Madeleine
Via Madeleine Via Madeleine
de specialist

Wat kost een uitvaart ongeveer?

Advertorial_1

Deze vraag wordt mij als uitvaartondernemer regelmatig gesteld. Hoewel families vooral voor Via Madeleine Uitvaartzorg kiezen vanwege de behoefte aan een passend en persoonlijk afscheid met veel tijd en aandacht, kan ik mij voorstellen dat deze vraag ook leeft. Bovendien komt u te zijner tijd niet voor verrassingen te staan als u van te voren een kostenbegroting aanvraagt. Er zijn variabele kosten die afhankelijk zijn van uw specifieke wensen maar er zijn ook een aantal kosten die voor elke uitvaart gelden. 

Aannametarief
Allereerst het aannametarief. Dit is het bedrag dat de begrafenisondernemer in rekening brengt als vergoeding voor het organiseren en begeleiden van de uitvaart. Dit kan een vast bedrag zijn of berekend worden op basis van een uurtarief. Dit bedrag staat, als het goed is, op de factuur van de begrafenisondernemer, altijd onderbouwd.

Opbaring
Vanaf het moment van overlijden tot de dag van de uitvaart wordt de overledene ergens opgebaard. Een thuisopbaring is het goedkoopst omdat er geen ruimte gehuurd hoeft te worden. Toch is dit niet altijd wenselijk of mogelijk. Dan wordt de overledene overgebracht naar een mortuarium of uitvaartcentrum. De kosten hiervoor variëren behoorlijk.

Lijkomhulsel
In de wet op de lijkbezorging staat dat een overledene op de dag van de uitvaart bedekt moet zijn in een omhulsel. In de meeste gevallen is dit een uitvaartkist maar hier kan ook een lijkwade voor gebruikt worden. Een lijkwade is een doek waar de overledene in gewikkeld wordt en is meestal goedkoper dan een kist. 

Begraven of cremeren?
Voordat u deze keuze maakt, adviseer ik u goed naar uw gevoel te luisteren en pas daarna naar het verschil in kosten te kijken. Over het algemeen is cremeren (iets) goedkoper dan begraven omdat u een graf moet kopen of huren maar als u het belangrijk vindt om een herinneringsplek op een begraafplaats te hebben dan kan dat zwaarder wegen dan de kosten. Ook speelt de geloofsovertuiging bij deze keuze een belangrijke rol.

Verzekerd of niet
U bent altijd vrij in de keuze van de begrafenisonderneming. Dat u duurder uit zou zijn als u niet door de verzekeraar zelf de uitvaart laat regelen, is in de meeste gevallen niet zo. Dat heeft te maken met de dekking van de polis en de wensen en keuzes die worden gemaakt. Vaak is de polis al lang gelden afgesloten en zijn de uitvaartwensen gaandeweg veranderd.

Kostenbegroting
Naast bovengenoemde opsomming zijn er variabele kosten waar u rekening mee moet houden zoals: kaarten, advertentie, condoleance, rouwauto, dragers, bloemen, foto’s etc. Geheel gratis en vrijblijvend kunt u bij mij een kostenbegroting aanvragen zodat u weet wat een uitvaart ongeveer kost.

Contactgegevens:
06 - 127 687 23
info@viamadeleine.nl
www.viamadeleine.nl

Via Madeleine Uitvaartzorg
advertentie