Notaris Martijn Maas behartigt met zorg de belangen van zijn cliënten die belastingvrij willen schenken.
Notaris Martijn Maas behartigt met zorg de belangen van zijn cliënten die belastingvrij willen schenken. Steven Snoep

Martijn Maas van Heuvelrug Notarissen: Meer over belastingvrij schenken

20 oktober 2020 om 14:13 Advertorial_1

WIJK BIJ DUURSTEDE Eén keer googlen en je weet direct wat je jaarlijks belastingvrij aan je kinderen kunt schenken. Maar hoe regel je dat goed als je al je kinderen gelijk wilt behandelen? Is het noodzakelijk om een schenking notarieel vast te leggen of moet je daarvoor iets in je testament aanpassen? Martijn Maas van Heuvelrug Notarissen kan al deze vragen goed beantwoorden. Hij is specialist op het gebied van familierecht en is bereid naar je te luisteren en net iets verder te kijken dan puur het probleem.

door Babs Bouwman

In 2020 is de jaarlijkse vrijstelling voor schenkingen aan een kind, pleegkind of stiefkind € 5.515. Ouders mogen hun kind één keer in zijn of haar leven een hoger bedrag belastingvrij schenken: bijvoorbeeld een vrij te besteden bedrag van € 26.457. Of € 103.643 als het om de aankoop van een huis of aflossing van een hypotheekschuld gaat. Mocht het kind geld nodig hebben voor een dure studie, dan mag er € 55.114 belastingvrij geschonken worden. Als je dit zo leest, lijkt het geen hogere wiskunde. Maar hoe ga je om met de consequenties in onvoorziene situaties en hoe kun je ervoor zorgen dat al je kinderen gelijk bedeeld worden?

OPLOSSINGEN Als je een schenking doet aan één kind, en je hebt meer kinderen, dan kan dat de verhoudingen onder druk zetten. De meeste ouders hebben de wens om hun kinderen gelijk te behandelen. Maar soms lukt dat niet. Heuvelrug Notarissen heeft daar oplossingen voor, zodat ieder kind uiteindelijk evenveel krijgt. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde voorwaarden aan een schenking toekennen. Maar wat als je je kind een schenking gedaan hebt en het kind komt te overlijden? Wat gebeurt er dan met dat geld? Of stel dat je geen spaargeld hebt en alles in de waarde van je huis zit? In dat laatste geval kun je voorkomen dat er bij overlijden veel belasting betaald moet worden door jaarlijks schenkingen op papier doen. Houdt daarbij wel rekening met bepaalde voorwaarden. Martijn Maas vertelt daar graag meer over. De fiscale voordelen van schenkingen zijn helder, want per saldo betalen de kinderen minder erfbelasting. Dat klinkt aantrekkelijk toch?

PUZZEL Notaris Martijn Maas heeft niet voor niets voor familierecht gekozen: ,,Hoe kun je optimaal aan alle wensen tegemoet komen op zowel sociaal-emotioneel als op fiscaal gebied”? Heuvelrug Notarissen ziet nooit beren op de weg. Ze denken juist in oplossingen, bieden een luisterend oor en denken goed met de cliënt mee. Bij hen kun je rekenen op een betrokken notaris die helpt keuzes te maken voor een onbezorgde toekomst.

T (0343) 522 634

wijkbijduurstede@heuvelrugnotarissen.nl

www.heuvelrugnotarissen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie