Ingrid Vulto en Jeroen Peek bouwden De Startsprong met eigen handen op en vragen de gemeente nu om hulp.
Ingrid Vulto en Jeroen Peek bouwden De Startsprong met eigen handen op en vragen de gemeente nu om hulp. Agnes Corbeij

Eigenaren Zwembad de Startsprong in Houten voelen zich benadeeld en vragen de gemeente om hulp

24 januari 2023 om 08:52 Achtergrond

HOUTEN Jeroen Peek en Ingrid Vulto vragen de gemeente om hulp om het hoofd boven water te houden. De eigenaren van Zwembad de Startsprong aan de Kruisboog in Houten vinden het niet uit te leggen dat het ene zwembad wel geholpen wordt door de gemeente en het andere niet. De gemeenteraad beslist er morgenavond over. 

door Agnes Corbeij

Op Valentijnsdag is het precies 12 jaar geleden dat De Startsprong de deuren opende. Jeroen en Ingrid zijn beiden opgeleid bij de Wetering, maar wilden voor zichzelf beginnen. Ingrid: ,,Optisport paste niet bij ons. We houden van het kleinschalige en persoonlijke. Hier bij De Startsprong kennen we bijna iedereen bij naam en van velen kennen we het persoonlijke verhaal. Als iemand twee weken niet geweest is, gaan we bellen om te vragen of er iets aan de hand is.”

COMMERCIEEL

Juist daarom voelt het zo wrang dat De Startsprong nu als commerciële instelling gezien wordt, waardoor ze geen aanspraak maakten op de hulp die de gemeente aan maatschappelijke organisaties bood afgelopen winter. Jeroen: ,,Lang niet alle gemeenten hebben dat gedaan, dus dat valt echt te prijzen. Maar waarom wij geen hulp kregen, begrijpen we niet. We hebben een belangrijke maatschappelijke functie en onze zwemschool is ontstaan uit passie.” 

In Houten staan drie zwembaden, De Startsprong, De Wetering en Kids Lodge. De laatste is ook een kinderdagverblijf. De Wetering zit in een pand van de gemeente. Destijds vond de gemeente het belangrijk dat kinderen leerden zwemmen en werd daarin geïnvesteerd. Jeroen: ,,Houten is sindsdien enorm gegroeid, al die kinderen moeten leren zwemmen. Maar er is minder subsidie voor.”

GESLOTEN BADEN 

Dat is een landelijke trend, een paar decennia geleden leerden kinderen zwemmen met hun klas, schoolzwemmen. De laatste 20 jaar zijn veel zwembaden juist verdwenen. Bijvoorbeeld in Bunnik, waar het zwembad van Laco op de Rumpst in 2020 werd verkocht. De wethouder noemde het zwembad destijds ‘geen basisbehoefte’. Daartegen werd ook toen flink bezwaar gemaakt vanuit de vaste gasten van het zwembad. Ingrid: ,,Een aantal ouderen van hen zwemmen sindsdien bij ons. Zij zijn bang dat ze straks nog verder moeten rijden.”

Door corona hebben we geen buffer kunnen opbouwen.

Bij De Startsprong zitten ongeveer 360 kinderen op zwemles, daar is ook een wachtlijst voor. Daarnaast komen veel ouderen zwemmen. ,,Ze kunnen banen zwemmen, hydrotraining doen en aquajogging. Ook de reumavereniging komt hier en Lister (red.: een organisatie die begeleiding biedt aan mensen met psychische problemen).” Voor de senioren is het zwemuurtje vaak heel belangrijk voor hun gezondheid, maar ook als sociale gebeurtenis. Ingrid: ,,We merkten in coronatijd echt dat mensen dat misten.”

ZONNEPANELEN 

Zoals bij alle zwembaden het geval is, komen de gestegen energiekosten bij De Startsprong hard aan. ,,We hebben al 126 zonnepanelen op het dak liggen en drie warmtepompen. Dat hebben we allemaal zelf gefinancierd. In coronatijd waren we in totaal zeven maanden gesloten. Daardoor hebben we geen buffer kunnen opbouwen om de hoge kosten van nu op te vangen. Dit jaar wordt hoe dan ook een flinke min.”

Het Rijk is bezig met een regeling voor ‘energie-intensieve bedrijven’. Deze regeling zou eind 2022 ingaan, maar door de benodigde goedkeuring door de Europese Commissie is deze vertraagd. Jeroen: ,,Dit kan nog wel even duren. Daarom hopen we dat de gemeente ons tot die tijd kan steunen.”

Jeroen en Ingrid hebben verschillende politieke partijen gesproken. ,,Een aantal van hen kwam hier binnen met het idee in het hoofd: ‘Jullie zijn een commercieel bedrijf, dus we gaan niet steunen.’ Maar als ze eenmaal ons verhaal hebben aangehoord, denken ze er toch anders over.” Daardoor hebben Ingrid en Jeroen vertrouwen in de beslissing die de raad dinsdagavond moet nemen. 

HOUTEN OOST

Ook met het oog op de toekomst is het belangrijk voldoende zwembaden in Houten te hebben, aldus Ingrid: ,,Houten zal verder groeien. Als ze hier veel woningen gaan bouwen in Houten-Oost, waar het nu wel op lijkt, dan komen daar allemaal jonge mensen wonen met kleine kinderen, die allemaal moeten leren zwemmen. Dat kan de Wetering ook niet alleen aan.” 

Het voelt nu alsof we niet gesteund worden, omdat we het zelf vanaf de grond hebben opgebouwd.

Naast de financiële steun die Jeroen en Ingrid vragen, gaat het ze ook om erkenning. ,,We willen gezien worden. Het voelt nu alsof we niet gesteund worden, omdat we het zelf vanaf de grond hebben opgebouwd. Alsof we daarvoor gestraft worden, terwijl onze leden juist zo blij met ons zijn.” Dezelfde ervaring hadden Ingrid en Jeroen in de coronaperiode. ,,Ons werk werd in het begin niet als cruciaal gezien, dat kwam pas aan het einde van de crisis.”

Dat laatste blijkt wel uit het grote aantal handtekeningen dat werd verzameld. Binnen een week waren er ruim 1000 handtekeningen binnen. ,,Een aantal van onze leden is zelfs langs de deuren gegaan, omdat ze echt niet willen dat we moeten sluiten.” Deze handtekeningen worden voorafgaand aan de raadsvergadering aangeboden aan de wethouder.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie